ubiór i sprzęt a bezpieczeństwo
|
Autor |
Wiadomość |
spoko
rock spires hunter
Grupa: Zbanowani
Status:
Niedostępny
|
ubiór i sprzęt a bezpieczeństwo
Często podaję tematy dyskusyjne .Tak jest i tym razem .postawię zagadnienie w formie pytania .
Czy markowy ubiór i sprzęt zapewniają większe bezpieczeństwo porusznia się w górach ,czy może tylko większy komfort .?.
Jeśli można to proszę w wypowiedziach o potwierdzające fakty .
Aby wędrować po górach nie wystarczy mieć tylko dobre nogi ale także dobre oczy aby ich piękno podziwiać oraz dobre serce aby je pokochać.... .
|
|
25-06-2008 03:00 PM |
|
 |
Pablo
pablo

Grupa: Zarejestrowani
Status:
|
RE: ubiór i sprzęt a bezpieczeństwo
A czy widzisz różnicę pomiędzy markowym a specjalistycznym?? Albo specjalistycznym (kwalifikowanym do danej dyscypliny) a jakimkolwiek innym ?
Oczywiście że sprzęt i odzież specjalistyczna zapewnia większe bezpieczeństwo w górach
Zaprzyjaźnij się z człowiekiem, który chodzi po górach
|
|
25-06-2008 03:14 PM |
|
 |
Zoe

Status:
|
Spoko, widzę, że ten temat nie daje Ci spokoju.
W mojej opinii sprzęt przeznaczony specjalnie do turystyki górskiej (nie chodzi o markę, choć powszechnie wiadomo, że są firmy produkujące sprzęt są lepsze i gorsze) zwiększa komfort i zwiększa bezpieczeństwo.
Przykład: buty podczas wycieczki Kuźnice- Boczań - Murowaniec - Czarny Staw - Karb - Murowaniec - Kuźnice ( od Karbu w deszczu)
1) komfort:
- ja miałam buty górskie z gruba podeszwą (vibram) - nie czułam dzięki temu każdego małego kamyczka na szlaku
- koleżanka miała zwykłe "adidasy", bardzo skarżyła się na to, że czuje każdą małą nierówność na podłożu i idzie jej się niewygodnie i bolą ją stopy
2) bezpieczeństwo (niestety zaczęło padać)
- moje buty dużo lepiej trzymały się podłoża niż wcześniej wymienione "adidasy", momentami koleżanka jechała jak na wrotkach, jeśli mogę tak napisać, była w tej sytuacji bardziej podatna na skręcenia nogi, wywrotki i inne tego typu
+ dodatkowo ja po dojściu na kwaterę miałam suchą nogę, a jej skarpetki można było wykręcać
Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-06-2008 03:18 PM przez Zoe.
|
|
25-06-2008 03:16 PM |
|
 |
krzysgd

Status:
|
Mniemam, że pod pojęciem "markowy" rozumiesz specjalistyczny, jak to sugeruje Pablo. Jeżeli tak jest, to oczywiście: im lepszy sprzęt tym większy komfort i bezpieczeństwo.
Nie bez kozery sprzęt wspinaczkowy posiada atesty oraz szczegółowe parametry użytkowania, jak również istotna jest data produkcji niektórych jego elementów.
Trzeba jednak pamiętać, że podmiotem jest człowiek*. Gdzieś wyczytałem, że sam "goretex i vibram" nie będzie za nas chodził.
*Mam na myśli wyszkolenie, doświadczenie itp.
|
|
25-06-2008 03:28 PM |
|
 |
spoko
rock spires hunter
Status:
Niedostępny
|
A czy widzisz różnicę pomiędzy markowym a specjalistycznym?? Albo specjalistycznym (kwalifikowanym do danej dyscypliny) a jakimkolwiek innym ?
Oczywiście że sprzęt i odzież specjalistyczna zapewnia większe bezpieczeństwo w górach 
Tak częsciowo odpowiedziałeś .różnica jest bo specjalistyczny służy do danej dziedziny a markowy jest tak zwany z górnej półki
Mnie jednak chodzi o markowy w stosunku do niemarkowego i czy tem markowy czy też specjalistyczny zapewniw bezpieczeństwo
Aby wędrować po górach nie wystarczy mieć tylko dobre nogi ale także dobre oczy aby ich piękno podziwiać oraz dobre serce aby je pokochać.... .
|
|
25-06-2008 03:40 PM |
|
 |
spoko
rock spires hunter
Status:
Niedostępny
|
Spoko, widzę, że ten temat nie daje Ci spokoju.
W mojej opinii sprzęt przeznaczony specjalnie do turystyki górskiej (nie chodzi o markę, choć powszechnie wiadomo, że są firmy produkujące sprzęt są lepsze i gorsze) zwiększa komfort i zwiększa bezpieczeństwo.
Przykład: buty podczas wycieczki Kuźnice- Boczań - Murowaniec - Czarny Staw - Karb - Murowaniec - Kuźnice ( od Karbu w deszczu)
1) komfort:
- ja miałam buty górskie z gruba podeszwą (vibram) - nie czułam dzięki temu każdego małego kamyczka na szlaku
- koleżanka miała zwykłe "adidasy", bardzo skarżyła się na to, że czuje każdą małą nierówność na podłożu i idzie jej się niewygodnie i bolą ją stopy
2) bezpieczeństwo (niestety zaczęło padać)
- moje buty dużo lepiej trzymały się podłoża niż wcześniej wymienione "adidasy", momentami koleżanka jechała jak na wrotkach, jeśli mogę tak napisać, była w tej sytuacji bardziej podatna na skręcenia nogi, wywrotki i inne tego typu
+ dodatkowo ja po dojściu na kwaterę miałam suchą nogę, a jej skarpetki można było wykręcać
Tak komfort na pewno czy bezpieczeństwo ? Ten jeden przykład nie może dać na to pytanie odpowiedzi.
|
|
25-06-2008 03:43 PM |
|
 |
Zoe

Status:
|
Ile trzeba wymienić przykładów żebyś uznał, że odpowiedziałam na pytanie?
|
|
25-06-2008 03:47 PM |
|
 |
spoko
rock spires hunter
Status:
Niedostępny
|
Mniemam, że pod pojęciem "markowy" rozumiesz specjalistyczny, jak to sugeruje Pablo. Jeżeli tak jest, to oczywiście: im lepszy sprzęt tym większy komfort i bezpieczeństwo.
Nie bez kozery sprzęt wspinaczkowy posiada atesty oraz szczegółowe parametry użytkowania, jak również istotna jest data produkcji niektórych jego elementów.
Trzeba jednak pamiętać, że podmiotem jest człowiek*. Gdzieś wyczytałem, że sam "goretex i vibram" nie będzie za nas chodził.
*Mam na myśli wyszkolenie, doświadczenie itp.
Właśnie rozróżniłem markowy od specjalistycznego Lina jest typowo specjalistycznym i na drodze do Morskiego Oka nie będzie nam potrzebna .Linę jako sprzęt specjalistyczny znowu można podzielić na markową specjalnie przeznaczona do wspinaczki a zwykłą "budowlaną "
Krzysgd dobrze wyczytałeś to jest jedno znajmądrzejszych stwierdzeń
|
|
25-06-2008 03:48 PM |
|
 |
spoko
rock spires hunter
Status:
Niedostępny
|
Ile trzeba wymienić przykładów żebyś uznał, że odpowiedziałam na pytanie?
Może Ostatnie wypadki tragiczne .Chłopak z krakowa na Szpiglasowej ,Taternik (nie pamiętam czy z Poznania czy z Wrocławia) ale można to znaleźć ,Może jeszcze jakieś inne
Przepraszam że poruszam te tragiczne .Ktoś powie że rozgrywam tą kartą ,Mówiąc jednak o bezpieczeństwie muszę trzymać się faktów
|
|
25-06-2008 03:52 PM |
|
 |
Zoe

Status:
|
Właśnie rozróżniłem markowy od specjalistycznego Lina jest typowo specjalistycznym i na drodze do Morskiego Oka nie będzie nam potrzebna .Linę jako sprzęt specjalistyczny znowu można podzielić na markową specjalnie przeznaczona do wspinaczki a zwykłą "budowlaną "
Chyba nie rozumiem.
Wg Ciebie linę jako sprzęt specjalistyczny można podzielić na:
1) markową (służącą do wspinaczki)
2) zwykłą (budowlaną)
tak?
Ten podział wydaje mi się trochę nieostry i rozmyty, ale jeśli miałabym odpowiedzieć na pierwsze Twoje pytanie sugerując się tym właśnie podziałem, to TAK, lina markowa jest lepsza od zwykłej.
Przecież to chodzi o przeznaczenie. I to jest głównym wyznacznikiem. Jeśli coś jest przeznaczone do jakiejś konkretnej czynności, to wiadomo, że inny przedmiot podobny, ale przeznaczony do czegoś innego, nie spisze się tak dobrze jak ten pierwszy.
|
|
25-06-2008 03:59 PM |
|
 |
spoko
rock spires hunter
Status:
Niedostępny
|
Chyba nie rozumiem.
Wg Ciebie linę jako sprzęt specjalistyczny można podzielić na:
1) markową (służącą do wspinaczki)
2) zwykłą (budowlaną)
tak?
Ten podział wydaje mi się trochę nieostry i rozmyty, ale jeśli miałabym odpowiedzieć na pierwsze Twoje pytanie sugerując się tym właśnie podziałem, to TAK, lina markowa jest lepsza od zwykłej.
Przecież to chodzi o przeznaczenie. I to jest głównym wyznacznikiem. Jeśli coś jest przeznaczone do jakiejś konkretnej czynności, to wiadomo, że inny przedmiot podobny, ale przeznaczony do czegoś innego, nie spisze się tak dobrze jak ten pierwszy.
Chciałbym jeżeli jesteś w stanie przeanalizować różne wypadki tragiczne które zdarzyły się w Tatrach . Czy te osoby miały odpowiedni sprzęt specjalistyczny ,markowy ? Czy rzeczywiście zapewnia on ,opierając się na faktach .bezpieczeństwo czy tylko komfort ?
|
|
25-06-2008 04:15 PM |
|
 |
Zoe

Status:
|
Spoko nie prowadzę statystyk co do wypadków. Nie wiem, kto, kiedy, dlaczego i jaki miał sprzęt, więc nie mogę odpowiedzieć na Twoje pytanie. I taka wyliczanka swoją drogą nie miałaby najmniejszego sensu.
Myślę, że trzeba jednak podkreślić, że sprzęt przeznaczony do turystyki górskiej ZMNIEJSZA ryzyko, a nie niweluje je zupełnie.
I to właśnie ten sprzęt w połączeniu z człowiekiem, który ma swój rozum, jakieś doświadczenie tworzy optymalne warunki bezpieczeństwa. Sam sprzęt nie wystarczy. Sam człowiek też często nie.
|
|
25-06-2008 04:24 PM |
|
 |
Pablo
pablo

Status:
|
...
Trzeba jednak pamiętać, że podmiotem jest człowiek*....
.Linę jako sprzęt specjalistyczny znowu można podzielić na markową specjalnie przeznaczona do wspinaczki a zwykłą "budowlaną "
Trzeba jednak pamiętać że temat jest o sprzęcie nie o człowieku co jedno drugiego nie determinuje...
aaaa linę jako sprzęt specjalistyczny można też podzielić na markową (na pewno są lepsze i gorsze, mogę się popytać wujka, jest kierownikiem na budowie) specjalnie przeznaczoną na budowę i taką zwykłą (specjalistyczną jak najbardziej w swojej dziedzinie) do wspinaczki (gdzie o, eureko, też są tzw markowe lepsze i te trochę gorsze ale jednak przeznaczone do wspinania)
Jak będziesz chciał powiesić pranie to nie musi być specjalistyczna lina, ale by się przydała jakaś cienka...
btw ciekawe po co Ci Toprowcy apelują za każdym razem o właściwe wyposażenie. Skoro można wyjść sobie w komfortowych, nie markowych klapkach np. na grań, co za różnica prawda... a może jednak jest bezpieczniej mieć dobre buty.
A może jak ma się dobrą nie wiem ... np, kurtkę to jak będzie załamanie pogody i trafi sie nie daj Boże kibel i uda się nie przemoknąć do gaci to uda się przetrwać... ale nie, pewnie się mylę, jak ma się mocną psychę to i w mokrych gaciach jest oki, to tylko taki komfort, może nawet śnieg spaść, to bez różnicy (bo wiecie statystycznie w Tatrach w każdym miesiącu pada śnieg)
Umiejętności nie zależą od ubioru i sprzętu i nie mieszaj tego Spoko bo to inny temat, może np. co jest ważniejsze umiejętności czy sprzęt, ale to inna bajka niż Twoje pytanie.
Wracam do pracy bo już późno a do domu bym sobie poszedł... jeszcze tylko dwa dni
Zaprzyjaźnij się z człowiekiem, który chodzi po górach
|
|
25-06-2008 04:44 PM |
|
 |
spoko
rock spires hunter
Status:
Niedostępny
|
Zoe ja też statystyk nie prowadzę.Ale nieco dłużej (a to ze względu na wiek) miałem możliwość słuchać informacji o wypadkach tragicznych.Myślę że może takie dane znajdują się w TOPR .Z tego jednak co ja pamiętam to częściej dochodziło do wypadków tragicznych wśród osób wyposażonych w odpowiedni sprzęt.Można tylko postawić pytanie dlaczego?
Ano dlatego ,że po pierwsze te osoby wybierają trudniejsze tereny i często trudniejsze warunki.A czasem pokładają zbytnie zaufanie do sprzętu
http://www.gorskiswiat.pl/forum/showthre...0#pid11970
|
|
25-06-2008 04:53 PM |
|
 |
paaulo
snow addict

Status:
|
Sprzęt, nawet najlepszy nie zapewnia bezpieczeństwa. Zwiększa je.
Podobnie jak brak wyposażenia może drastycznie obniżyć poziom bezpieczeństwa.
Do tego nie trzeba badań i analiz.
Zakładam, że w obu przypadkach mówimy o doświadczonej osobie.
Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-06-2008 05:00 PM przez paaulo.
|
|
25-06-2008 04:56 PM |
|
 |
|