|
Przedstaw sie...
|
| Autor |
Wiadomość |
Sylwester

Grupa: Zarejestrowani
Status:
|
RE: Przedstaw sie...
Cześć - witaj, pozdrawiam z Karkonoszy.
|
|
| 29-06-2009 07:33 PM |
|
 |
lapikus

Status:
|
Witaj Tomturze!
Biomasę i osad pozostawmy lepiej w przeznaczonych dla nich komorach nitryfikacji, defosfatacji i innych miejscach do tego celu przystosowanych, bo w przeciwnym razie zbytni fetor byśmy roznosili za sobą. Muszę przyznać, że w Czeskim Cieszynie dawno już moja noga nie postąpiła. Odkąd, jako jedyny właściciel, z całej plejady nieprawidłowo zaparkowanych samochodów, w bardzo spektakularny i niezmiernie uroczysty sposób otrzymałem od czeskiego policjanta mandat, przyrzekłem sobie, że tyle mnie tam zobaczą. Nie robiłbym z tego takiej manifestacji, gdyby nie to, że jedyne, czym się różniłem od pozostałych uczestników tego wykroczenia, to polska tablica rejestracyjna. Wszyscy pozostali to byli Czesi. Dyskryminacja i lokalny szowinizm, a tego bardzo nie lubię. Kiedy czytałem waszą relację z Małej Fatry, którą odbyliście w maju tego roku, to z jednej strony cholernie wam zazdrościłem, z drugiej, byłem na siebie wściekły, że wcześniej nie zawitałem na to forum, bo kto wie, czy bym się nie skusił. Z trzeciej natomiast, nie wiem, czy podołałbym trudom tej eskapady i nie opóźniał tylko waszego marszu. Mam jednak wielką nadzieję, że w bliższej lub dalszej przyszłości, do takiego spotkania w końcu dojdzie.
Życie już dawno nauczyło mnie wielkiego szacunku, pokory i cierpliwości do gór!!!
|
|
| 29-06-2009 07:47 PM |
|
 |
Pedro
Administrator

Grupa: Administratorzy
Status:
|
Witaj więc Cieszyniaku w naszym Górskim Świecie. Czuj się tutaj dobrze i pisz o swoich górkach. Natomiast odnośnie osiągnięć... najważniejszym jest chyba umiejętność cieszenia się z gór - obojętne jakich Tak więc zapraszam
Górskie Forum Internetowe - Górski Świat (http://www.gorskiswiat.pl)
|
|
| 29-06-2009 07:58 PM |
|
 |
lapikus

Status:
|
Witajcie Przemo, Sokole, Sylwestrze!
Dziękuję za pozdrowienia i odezwy na mój dziewiczy post. Jestem przekonany, że znalezienie wspólnego języka nie będzie stawiło przed nami żadnych barier. Faktycznie, trochu się zagalopowałem w tej mojej biografii, ale jakoś tak samo się pisało. Zresztą, lubię pisać na tematy, które stanowią o moich zainteresowaniach i życiowych pasjach. Oby tylko starczyło mi tego zapału na dłużej.
Życie już dawno nauczyło mnie wielkiego szacunku, pokory i cierpliwości do gór!!!
Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-06-2009 08:23 PM przez lapikus.
|
|
| 29-06-2009 08:04 PM |
|
 |
lapikus

Status:
|
Stasiu, Pedro!
Wielce dziękuję za zaproszenie, z którego oczywiście skorzystam, czego dowodem będą moje dalsze posty. Wiary w siebie to ja mam i za dwóch, ale nie zawsze jest ona w stanie przenieść się na umiejętności. Zawsze swoje cele wyznaczam tak, żeby być pewnym, że podołam i jeszcze mały zapasik zostawić - tak na wszelki wypadek. Nie oznacza to jednak, że zamykam się w swoim hermetycznym światku i poruszam tylko po dobrze znanych mi już drogach. Wręcz przeciwnie. Jestem niezmiernie otwarty na nowe, co raz trudniejsze wyzwania, którym próbuję stawić czoła. A że nie zawsze się udaje, no cóż, porażki przecie rzeczą ludzką. Frajdę z człapania po wszelakich pagórkach mam przeogromną i będę ją sobie fundował dopóki sił i zdrowia starczy - to mogę wam uroczyście zaprzysiąc.
|
|
| 29-06-2009 08:21 PM |
|
 |
Sokół
Brak aktywacji konta
|
Zaprzysiężenie przyjęte. Amen.
|
|
| 29-06-2009 08:36 PM |
|
 |
magda.s.77
Brak aktywacji konta
|
Witaj Lapikus. Niech Ci forum miłe będzie Przyjemnej lektury i częstego udziału w rozmówkach wszelakich. I zapytać muszę: ta klasyka współczesna... Co konkretnie?
Pozdrawiam.
|
|
| 29-06-2009 08:43 PM |
|
 |
lapikus

Status:
|
Witaj Magdo!
Dziękuję za życzenia i zaproszenie do dysput wszelakich. Jeżeli chodzi o muzykę klasyczną, która gości w progach mojego domu, to dużo by pisać chcąc temat dogłębnie przeanalizować. Postaram się przedstawić to w jakimś logicznym skrócie. Przede wszystkim, w pojęciu "współczesna" mieszczą się wszyscy kompozytorzy dwudziestowieczni, aż do czasów teraźniejszych. Z wcześniejszego romantyzmu, słucham tylko dzieł dokładnie wyselekcjonowanych, w głównej mierze dotyczących samej pianistyki, bądź też, kameralistyki i symfoniki z udziałem fortepianu. Z kompozytorów współczesnych wybieram umiarkowanych modernistów, zahaczających w niedużym stopniu o awangardę oraz typowych impresjonistów. Na tym polu wybór instrumentacji i interpretacji, jest całkowicie dowolny. Myślę, że nie ma co przytaczać tutaj konkretnych nazwisk, bo lista byłaby bardzo długa. Dla zobrazowania jednak i skonkretyzowania mojej odpowiedzi, podam Tobie kilka bardzo charakterystycznych dla tego gatunku muzyki nazwisk, które w szczególności mnie zafrapowały:
Bartok
Szostakiewicz
Debussy
z polskich kompozytorów
Penderecki
Lutosławski
Bacewicz
Szymanowski
i wielu, wielu innych
Jeżeli w jakiś sposób mogłem przybliżyć Ci moje gusta w tej króciutkiej notce, to rad jestem wielce.
|
|
| 29-06-2009 09:52 PM |
|
 |
magda.s.77
Brak aktywacji konta
|
Dziękuję serdecznie za wyczerpującą odpowiedź Rada jestem wielce, że trafiła tu muzycznie bratnia mi dusza, jeśli tak mogę to nazwać... Niezwykle zbliżone nasze gusta. Ja jestem wielką zwolenniczką (i to przez duże W) Shostakovicha, Prokofieva i Dvoraka. W absolutnej szczególności Shostakovicha. Mam nadzieję wysłuchać tu wielu proponowanych przez Ciebie utworów.
|
|
| 29-06-2009 10:02 PM |
|
 |
lapikus

Status:
|
Bratnia dusza......jak najbardziej pasuje! Szostakiewicz, to również jeden z moich ulubionych kompozytorów. W zasadzie chłonę cały jego dorobek muzyczny, jaki tylko został uwieczniony na płytach CD, i do którego w jakiś sposób mogę dotrzeć. W jego przypadku, nie wyróżniam lepszych, czy gorszych kompozycji (czyt.bardziej odpowiadających moim preferencjom) ale nie ukrywam, że cały komplet jego genialnych symfonii, to moja ulubiona lektura muzyczna. Właśnie wybieram się na swoją poranną, rytualną już przygodę z muzyką. Zawsze tak zaczynam dzień, kiedy nie idę do pracy. O tej porze dnia w moim odtwarzaczu królują nagrania łatwe, lekkie i przyjemne. Po południu sięgam zazwyczaj po coś bardziej awangardowego, a na deser, czyli wieczorem, to już niepodzielnie panuje kontemplacyjny jazz, który sącząc się przez moją mózgownicę wyzwala zjawiskowe stany emocjonalne. Spadam pod słuchawki, żeby nie budzić domowników.....przecież są wakacje!
|
|
| 30-06-2009 06:26 AM |
|
 |
Sokół
Brak aktywacji konta
|
Ło matko, o czym Wy piszecie.....
|
|
| 30-06-2009 02:34 PM |
|
 |
Stasiu

Status:
|
Ło matko, o czym Wy piszecie.....
Wiesz Sokole, my tego nie rozumiemy, jesteśmy "kulturowymi barbarzyńcami" Nie smuć się, ja też taki jestem. W domu wszyscy muzykalni, tylko ja jestem widzem. Lapikusa trzeba zostawić, niech się na wszelkie zposoby wyszalaje. Jednak myślę, że na świecie jest więcej kopczyków niż utworów i raz przejdzie na inną kulturę.
Góry się nie zdobywa, góry nas wpuszczają.
Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-06-2009 05:34 PM przez Stasiu.
|
|
| 30-06-2009 05:32 PM |
|
 |
Sokół
Brak aktywacji konta
|
Właśnie widzę, że Oni jakimś tajnym szyfrem się porozumiewają. Dzieki Stasiu za wsparcie, myslalem, ze tylko ja nie wiem, o co chodzi...
|
|
| 30-06-2009 05:49 PM |
|
 |
magda.s.77
Brak aktywacji konta
|
Jakim tajnym? A jeśli o symfonie chodzi, Lapikusie, to osobiście każdy dzień zaczynam od "Stallingradu" no 8, allegro non troppo. Najpiekniejsze wykonanie, jakie ja słyszałam to Gennady Rozdhestvensky, najbardziej żywiołowy z radzieckich wirtuozów.
Polecam jednak niezwykły dorobek muzyki filmowej Shostakovicha. Niestety mało jest tego dostępnego na YouTube.
|
|
| 30-06-2009 06:06 PM |
|
 |
Santo

Status:
|
Właśnie widzę, że Oni jakimś tajnym szyfrem się porozumiewają. Dzieki Stasiu za wsparcie, myslalem, ze tylko ja nie wiem, o co chodzi...
Nie tylko Wy
"W życiu tak naprawdę ważne jest tylko, to co szalone, ale pod jednym warunkiem - trzeba to szaleństwo przeżyć"
|
|
| 30-06-2009 06:23 PM |
|
 |
|
|