|
Aparacik w góry...hmm...ale jaki??
|
| Autor |
Wiadomość |
Dosia

Grupa: Zarejestrowani
Status:
|
RE: Aparacik w góry...hmm...ale jaki??
Też przymierzem się do zakupu aparaciku - ale będzie to raczej kompakcik.
Podoba mi się Canon PowerShot SX10 IS, tylko że jak dla mnie ma takie to wady: jest trochę za ciężki, zbyt wolne wykonywanie zdjęć seryjnych.
W związku z tym zaczęłam się skłaniać do Panasonica Lumix DMC-FZ28.
Co o tym myślicie? Ja nie znam się zupełnie na aparatach - chcę by mi głównie służył na wypadach w góry i do robienia zdjęć obiektów w ruchu ( czyli psich zaprzęgów). A więc by miał duży zoom, szybkie zdjęcia seryjne, śledzący AF, no i spory zasób programików tematycznych . Nie wiem co jeszcze jest istotne .
Tu jest porównanie tych aparatów. Który byście na moim miejscu wybrali?
http://www.optyczne.pl/porownaj.php?co=a...3&add1=776
|
|
| 20-01-2009 03:01 PM |
|
 |
Mallaidh

Status:
|
Wiesz Dosia...ja nie wiem co Ci poradzić. Przejrzałem kilka opisów i recenzji ale nie mam jakiegoś faworyta...generalnie wszystko jest ok, tylko jakieś drobne szczegóły działają na niekorzyść jednego z nich. I tak w sumie wygląda na to, że Canon nie jest do końca udaną konstrukcją. Oprócz martwiących Cię dwóch powodów (waga i szybkość) jakość zdjęć też ponoć nie powala.
Może jeszcze poszperaj na jakichś foto-forach...
Pozdrawiam!
|
|
| 21-01-2009 09:46 PM |
|
 |
Dosia

Status:
|
Hmm..dzięki Maladich. No to chyba muszę jeszcze poszperać. A po tym co piszesz o tym Canonie, no to chyba już odpada. Popatrzę jeszcze może po Nikonach
|
|
| 23-01-2009 08:28 AM |
|
 |
JanuszB
Cromaniak

Status:
|
Lepiej być pierwszym między małymi, niż ostatnim między wielkimi.
Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-01-2009 02:00 PM przez JanuszB.
|
|
| 23-01-2009 08:33 AM |
|
 |
JanuszB
Cromaniak

Status:
|
Ja nie znam się zupełnie na aparatach - chcę by mi głównie służył na wypadach w góry i do robienia zdjęć obiektów w ruchu ( czyli psich zaprzęgów). A więc by miał duży zoom, szybkie zdjęcia seryjne, śledzący AF, no i spory zasób programików tematycznych  . Nie wiem co jeszcze jest istotne  .
Z testu Nikona:
"Przemyślany układ elementów sterujących sprzyja łatwej i sprawnej obsłudze. Specjalnymi pokrętłami sterowania
i trybu pracy można manipulować jedną ręką, co zapewnia wygodny dostęp do parametrów zdjęciowych i ustawień naświetlania, m.in. czterech zaawansowanych trybów ekspozycji, które pozwalają początkującym i doświadczonym fotografom na pełniejszą kontrolę nad uzyskiwanymi efektami. Natomiast dzięki nowemu trybowi "Sport. zdjęcia seryjne" można rejestrować maksymalnie 30 kolejnych zdjęć z prędkością 13 kl./s ."
A więc może ten Nikon to aparat dla Ciebie
Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-01-2009 02:01 PM przez JanuszB.
|
|
| 23-01-2009 09:04 AM |
|
 |
Fazik
Kierowca TYRa

Status:
|
Swego czasu miałem Canona S2 IS z 12 krotnym zoomem optycznym, teraz zauważyłem w sklepie Canona SX 10 IS z... 20 krotnym zoomem optycznym, bardzo fajny sprzęt, zachciało mi się małego aparatu a teraz żałuję że tamten sprzedałem, dodatkowym atutem jest odchylany monitor, a filmy kręci z dzwiękiem stereo :O
http://www.e-cyfrowe.pl/canon-powershot-...49d88aab66
Wyrwać się z miejskiego betonu, choć na dzień, choć na chwilkę, Żeby nie zwariować...
|
|
| 23-01-2009 10:35 AM |
|
 |
JanuszB
Cromaniak

Status:
|
|
|
| 23-01-2009 11:02 AM |
|
 |
Dosia

Status:
|
Ps Teraz to już Dosia pewnie nie będzie wiedziała co wybrać
No, żebyś wiedział. Teraz już zupełnie jestem w kropce 
A czy ten Nikon ma śledzący AF? Bo nigdzie nie mogę wyczytać.
A tak w ogóle czy ta funkcja jest w rzeczywistości spełnia swoją zadanie? Czy to tylko taki bajer, który niezbyt sie sprawdza .
|
|
| 23-01-2009 01:13 PM |
|
 |
JanuszB
Cromaniak

Status:
|
Ten Nikon nie ma śledzącego AF.
Częściej występuje w lustrzankach.
Jest pomocny do zdjęć sportowych w ruchu.
Na Twoje potrzeby Nikon wystarczy - ja bym go kupił (jako kompakt) okazuje się, że ma ISO nawet do 6400 , a tego to nawet Nikon D80 nie ma
Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-01-2009 02:02 PM przez JanuszB.
|
|
| 23-01-2009 01:59 PM |
|
 |
Galleahad

Status:
|
ISO 6400? Nie łudźcie się, że to będzie przydatna czułość? Nawet na filmie takie ISO wygląda tragicznie - ziarno jest tak duże, że stosowanie małych klisz mija się z celem. A co dopiero mikroskopijnych matryc! Będzie szum. Najlepiej stosować czułości 50-400, wtedy jakość jest dobra, a jak jest ciemno, to więcej może pomóc optyczna stabilizacja obiektywu. No i jeszcze to zmniejszenie jakości do 3MPix... ciekawe, jakie to daje efekty?
A śledzący AF - fajna funkcja, ale nigdy z niej nie korzystałem - przydaje się do zdjęć obiektów szybko przemieszczających się: wyścigi różnego rodzaju, zwierzęta, dzieci...
Dosiu, a z tego, co dałaś do wyboru, to chyba jednak wybrałbym tego Panasonica...
|
|
| 23-01-2009 02:26 PM |
|
 |
Dosia

Status:
|
A śledzący AF - fajna funkcja, ale nigdy z niej nie korzystałem - przydaje się do zdjęć obiektów szybko przemieszczających się: wyścigi różnego rodzaju, zwierzęta, dzieci...
Dosiu, a z tego, co dałaś do wyboru, to chyba jednak wybrałbym tego Panasonica...
Ja właśnie również focę zwierzęta i wyścigi, więc pomyślałam że właśnie do tego przyda mi się śledzący AF....
Odkryłam też najnowszego canona SX1 IS, ale niestety też ciężki
A więc chyba Panasonic, skoro Galleahad mówi że dla mnie dobry...
|
|
| 26-01-2009 07:22 PM |
|
 |
Galleahad

Status:
|
|
|
| 26-01-2009 08:10 PM |
|
 |
Dosia

Status:
|
|
|
| 27-01-2009 09:06 AM |
|
 |
mar.an

Status:
|
Moi Drodzy, ponieważ przymierzam się do kupna aparatu, a wiem, że na GŚ aż roi się od fotografów-zapaleńców , bardzo proszę o jakieś sugestie odnośnie modelu Cyber-shot DSC-H10 Sony.
Aparat ma służyć jako narzędzie do dokumentacji z wyjazdów w góry i nie tylko . No i ważne, żeby nie był ciężki.
http://www.youtube.com/watch?v=syTcL8OIP7A
|
|
| 23-04-2009 09:24 PM |
|
 |
Galleahad

Status:
|
Już piszę... z tego, co wyczytałem, to aparacik jest niezły. Bardzo dobrze sobie radzi w większości sytuacji zdjęciowych. Jakości fotek można zarzucić tylko lekką aberację chromatyczną (niebieskie przebarwienia na krawędziach) przy słabym świetle. Wadą jest: słaby szeroki kąt - odpowiednik 38 mm dla małego obrazka, co przekłada się na kąt patrzenia ok 60 stopni oraz słaba bateria - Sony twierdzi, że można na niej zrobić ok 300 zdjęć, ale realnie to będzie tego ok. setka... a przy mrozach jeszcze mniej.
Tu masz pełny test: http://www.steves-digicams.com/2008_revi...y_h10.html
No i jest lekki, waży razem z baterią 380 gram.
|
|
| 23-04-2009 11:58 PM |
|
 |
|
|