Odpowiedz  Napisz temat 
Strony (12): « Pierwsza < Poprzednia 5 6 7 8 [9] 10 11 12 Następna > Ostatnia »
Aparacik w góry...hmm...ale jaki??
Autor Wiadomość
Dosia

Grupa: Zarejestrowani
Status: Offline
RE: Aparacik w góry...hmm...ale jaki??

Też przymierzem się do zakupu aparaciku - ale będzie to raczej kompakcik.
Podoba mi się Canon PowerShot SX10 IS, tylko że jak dla mnie ma takie to wady: jest trochę za ciężki, zbyt wolne wykonywanie zdjęć seryjnych.

W związku z tym zaczęłam się skłaniać do Panasonica Lumix DMC-FZ28.

Co o tym myślicie? Ja nie znam się zupełnie na aparatach - chcę by mi głównie służył na wypadach w góry i do robienia zdjęć obiektów w ruchu ( czyli psich zaprzęgów). A więc by miał duży zoom, szybkie zdjęcia seryjne, śledzący AF, no i spory zasób programików tematycznych Shy. Nie wiem co jeszcze jest istotne unsure.

Tu jest porównanie tych aparatów. Który byście na moim miejscu wybrali?
http://www.optyczne.pl/porownaj.php?co=a...3&add1=776

20-01-2009 03:01 PM
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Mallaidh

Wiesz Dosia...ja nie wiem co Ci poradzić. Przejrzałem kilka opisów i recenzji ale nie mam jakiegoś faworyta...generalnie wszystko jest ok, tylko jakieś drobne szczegóły działają na niekorzyść jednego z nich. I tak w sumie wygląda na to, że Canon nie jest do końca udaną konstrukcją. Oprócz martwiących Cię dwóch powodów (waga i szybkość) jakość zdjęć też ponoć nie powala.
Może jeszcze poszperaj na jakichś foto-forach...

Pozdrawiam!

21-01-2009 09:46 PM
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Dosia

Hmm..dzięki Maladich. No to chyba muszę jeszcze poszperać. A po tym co piszesz o tym Canonie, no to chyba już odpada. Popatrzę jeszcze może po Nikonach Smile

23-01-2009 08:28 AM
JanuszB
Cromaniak

Dosia napisał(a):
. Popatrzę jeszcze może po Nikonach Smile

Kompaktowy Nikon Smile

http://www.fotopolis.pl/index.php?n=7146

Cena ok. 1000 zł

http://www.ceneo.pl/1451434

Kilka recenzji

http://www.recenzje.net.pl/1-aparaty_cyf...lpix_p80.0

Lepiej być pierwszym między małymi, niż ostatnim między wielkimi.

Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-01-2009 02:00 PM przez JanuszB.

23-01-2009 08:33 AM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
JanuszB
Cromaniak

Dosia napisał(a):
Ja nie znam się zupełnie na aparatach - chcę by mi głównie służył na wypadach w góry i do robienia zdjęć obiektów w ruchu ( czyli psich zaprzęgów). A więc by miał duży zoom, szybkie zdjęcia seryjne, śledzący AF, no i spory zasób programików tematycznych Shy. Nie wiem co jeszcze jest istotne unsure.

Z testu Nikona:

"Przemyślany układ elementów sterujących sprzyja łatwej i sprawnej obsłudze. Specjalnymi pokrętłami sterowania
i trybu pracy można manipulować jedną ręką, co zapewnia wygodny dostęp do parametrów zdjęciowych i ustawień naświetlania, m.in. czterech zaawansowanych trybów ekspozycji, które pozwalają początkującym i doświadczonym fotografom na pełniejszą kontrolę nad uzyskiwanymi efektami. Natomiast dzięki nowemu trybowi "Sport. zdjęcia seryjne" można rejestrować maksymalnie 30 kolejnych zdjęć z prędkością 13 kl./s ."

A więc może ten Nikon to aparat dla Ciebie ok

Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-01-2009 02:01 PM przez JanuszB.

23-01-2009 09:04 AM
Fazik
Kierowca TYRa

Swego czasu miałem Canona S2 IS z 12 krotnym zoomem optycznym, teraz zauważyłem w sklepie Canona SX 10 IS z... 20 krotnym zoomem optycznym, bardzo fajny sprzęt, zachciało mi się małego aparatu a teraz żałuję że tamten sprzedałem, dodatkowym atutem jest odchylany monitor, a filmy kręci z dzwiękiem stereo :O
http://www.e-cyfrowe.pl/canon-powershot-...49d88aab66

Wyrwać się z miejskiego betonu, choć na dzień, choć na chwilkę, Żeby nie zwariować...
23-01-2009 10:35 AM
JanuszB
Cromaniak

No to test Canona na fotopolisie

http://www.fotopolis.pl/index.php?n=7845

Ps Teraz to już Dosia pewnie nie będzie wiedziała co wybrać uhm innocent

23-01-2009 11:02 AM
Dosia

JanuszB napisał(a):
Ps Teraz to już Dosia pewnie nie będzie wiedziała co wybrać

No, żebyś wiedział. Teraz już zupełnie jestem w kropce unsure

A czy ten Nikon ma śledzący AF? Bo nigdzie nie mogę wyczytać.
A tak w ogóle czy ta funkcja jest w rzeczywistości spełnia swoją zadanie? Czy to tylko taki bajer, który niezbyt sie sprawdza blink.

23-01-2009 01:13 PM
JanuszB
Cromaniak

Ten Nikon nie ma śledzącego AF.
Częściej występuje w lustrzankach.
Jest pomocny do zdjęć sportowych w ruchu.
Na Twoje potrzeby Nikon wystarczy - ja bym go kupił (jako kompakt) okazuje się, że ma ISO nawet do 6400 , a tego to nawet Nikon D80 nie ma giggle

Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-01-2009 02:02 PM przez JanuszB.

23-01-2009 01:59 PM
Galleahad

ISO 6400? Nie łudźcie się, że to będzie przydatna czułość? Nawet na filmie takie ISO wygląda tragicznie - ziarno jest tak duże, że stosowanie małych klisz mija się z celem. A co dopiero mikroskopijnych matryc! Będzie szum. Najlepiej stosować czułości 50-400, wtedy jakość jest dobra, a jak jest ciemno, to więcej może pomóc optyczna stabilizacja obiektywu. No i jeszcze to zmniejszenie jakości do 3MPix... ciekawe, jakie to daje efekty?
A śledzący AF - fajna funkcja, ale nigdy z niej nie korzystałem - przydaje się do zdjęć obiektów szybko przemieszczających się: wyścigi różnego rodzaju, zwierzęta, dzieci...

Dosiu, a z tego, co dałaś do wyboru, to chyba jednak wybrałbym tego Panasonica...

23-01-2009 02:26 PM
Dosia

Galleahad napisał(a):
A śledzący AF - fajna funkcja, ale nigdy z niej nie korzystałem - przydaje się do zdjęć obiektów szybko przemieszczających się: wyścigi różnego rodzaju, zwierzęta, dzieci...

Dosiu, a z tego, co dałaś do wyboru, to chyba jednak wybrałbym tego Panasonica...

Ja właśnie również focę zwierzęta i wyścigi, więc pomyślałam że właśnie do tego przyda mi się śledzący AF....

Odkryłam też najnowszego canona SX1 IS, ale niestety też ciężkiSad
A więc chyba Panasonic, skoro Galleahad mówi że dla mnie dobry...

26-01-2009 07:22 PM
Galleahad

No normalnie się poczułem jak jakiś autorytet... Smile Jak chcesz sprawdzić dokładnie, co ta zabawka potrafi, jakie ma wady, a jakie zalety, to tu znajdziesz dokładny test aparatu:
http://www.steves-digicams.com/2008_revi..._fz28.html

26-01-2009 08:10 PM
Dosia

No dzięki Galleahad Sob Z moją znajomością zagadnień z fotografii w dodatku w jęz. angielskim na pewno sporo z tego będę wiedzieć unsure

Nikonik też mi się podobał, ale wydaje mi się że ma jednak mniej zautomatyzowanych opcji niż panasonic, choćby brak tego śledzącego AF no i mniej scenek tematycznych z których ja jednak korzystam Smile A cena podobna Wink

27-01-2009 09:06 AM
mar.an

Moi Drodzy, ponieważ przymierzam się do kupna aparatu, a wiem, że na GŚ aż roi się od fotografów-zapaleńcówWink, bardzo proszę o jakieś sugestie odnośnie modelu Cyber-shot DSC-H10 Sony.
Aparat ma służyć jako narzędzie do dokumentacji z wyjazdów w góry i nie tylkoCool. No i ważne, żeby nie był ciężki.

http://www.youtube.com/watch?v=syTcL8OIP7A
23-04-2009 09:24 PM
Galleahad

Już piszę... z tego, co wyczytałem, to aparacik jest niezły. Bardzo dobrze sobie radzi w większości sytuacji zdjęciowych. Jakości fotek można zarzucić tylko lekką aberację chromatyczną (niebieskie przebarwienia na krawędziach) przy słabym świetle. Wadą jest: słaby szeroki kąt - odpowiednik 38 mm dla małego obrazka, co przekłada się na kąt patrzenia ok 60 stopni oraz słaba bateria - Sony twierdzi, że można na niej zrobić ok 300 zdjęć, ale realnie to będzie tego ok. setka... a przy mrozach jeszcze mniej.
Tu masz pełny test: http://www.steves-digicams.com/2008_revi...y_h10.html

No i jest lekki, waży razem z baterią 380 gram.

23-04-2009 11:58 PM
Odpowiedz  Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do: