|
Aparacik w góry...hmm...ale jaki??
|
| Autor |
Wiadomość |
pawel_biker

Grupa: Zarejestrowani
Status:
|
|
| 30-04-2007 09:37 PM |
|
 |
Ustrik

Status:
|
RE: Aparacik w góry...hmm...ale jaki??
jest! mam już go! kupiłem sobie wreszcie nową zabaweczkę: NIKON D80 + Tamron AF 17-50 mm f:2,8 uhahaha ale frajda! potem pokażę parę próbek co to maleństwo "prawie" samo potrafi
-No, ale po co ty tam leziesz?
-No bo tak i już.
|
|
| 20-05-2007 11:06 AM |
|
 |
dr.Etker

Status:
|
Ustrik-gratuluję zakupu-a i frajdy -też gratuluję.Czekam na fotki z terenu-stęskniłem się za Twoimi opowieściami bieszczadzkimi.Pozdrawiam
|
|
| 20-05-2007 01:47 PM |
|
 |
Ustrik

Status:
|
hih, zdjęcia robi bardzo fajnie i świetnie się na nim pracuje, tylko te nikonowskie rawy (nefy) są za mocne na mojego starego photoshopa musze skombinować sobie nowszą wersję i wogóle wypadałoby se ram zmienić bo ściągnięcie jednego zdjęcia trtwa u mnie 6 minut! a oglądnięcie go drugie tyle. tego to nie przewidziałem hihi, takwięc póki co to fotki zostają na karcie pamięci, ale jak tylko wykombinuję co z tym faktem zrobić pokażę parę z dzisiejszej wyprawy na krakowski rynek 
póki co mogę powiedzieć, że nikon pobił canona na łeb ergonomią pracy. jest tak łatwy w obsłudze, że bez trudu mozna się poruszac po wszystkich zakamarkach manualnych ustawień. w dodatku jako jedyny tej klasy ma polskie menu!
dumą nikona może być też wizjer. jest tak dobry, że nie ma wogóle potrzeby żeby używać monitora. super przejżysty, panel parametrów, pomiar ekspozycji i te 94% kadru. tutaj to mi sięwydaje że jest nawet więcej.
wszelkie przyciski doskonale ze sobą współpracują i z łatwością można wszystko poustawiać jak się chce. co mnie zaskoczyło? ano autofocus jest szybki jak błyskawica. nie zdążysz pomyśleć a jużmasz ostrośc ustawioną. jest też bardzo dokładny i umożliwia wiele konfiguracji przydatnych w różnych sytuacjach.
sam wyświetlacz jest bardzo duży i super dokłądny. można sprawdzić w nim ostrość zdjęcia, balans kolorów, nasycenie bieli itp. stąd treż zżera mnustwo energii i nikon zrezygnował z opcji używania monitora przy robieniu zdjęcia bez podłączenia do zasilacza. z jednej strony to bez znaczenia boi wizjer właściwie zastęopuje monitor, a z drugiej mogą być sytuacje, gdzie ciężko by było zaglądnąc w wizjer zeby ustawić kadr. cóż, takich sytuacji jak na lekarstwo, a wizjer działa nawet lepiej niż monitor, bo bez względu na światło można w pełni wszystko poustawiać i podpatrzeć. być może jest gdzieś opcja uruchomienia tego monitora tradycyjnie jak w kompaktach, tylko jeszcze do niej nie doszedłem. wadą jest pojawianie sięszumów na iso powyżej 250. tutaj sięspodziewałem troszkę lepszych rezultatów. ale za to te szumy są jednokolorowe a nie wielokolorowe jak w canonach. dzięki temu przypominaja ziarno tradycyjnych klisz co można nawet i czasem wykożystać 
bateria też jest super wytrzymała. 3 dni fotografowania i oglądania zdjęc. ponoć canonowskie baterie są znacznie słabsze, ale nie dam sobie palca urżnąc.
obiektyw ma szeroki kąt. co świetnie sięprzydaje. udało mi sięzłapać cały niemal kościół mariacki stojąc praktycznie kilka metrów od niego. fajna sprawa - idealna w góry. i to w dodatku bez zniekształceń widocznych często w panoramach 360. tamron słynie z ostrości i słusznie - jest super ostry. ma też doskonały zestaw szkieł co umożliwia unikanie przebarwień, odbić świetlnych itp. ma trochę ciemne rogi na f:2.8 ale tylko na super jasnych powierzchniach. wystarczy troszkę ściemnić i wszystko gra.
ogólnie rzecz ujmując zestaw niebanalny i jestem bardzo zadowolony
-No bo tak i już.
Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-05-2007 06:11 PM przez Ustrik.
|
|
| 20-05-2007 05:51 PM |
|
 |
Kaś

Status:
|
bateria też jest super wytrzymała. 3 dni fotografowania i oglądania zdjęc. ponoć canonowskie baterie są znacznie słabsze, ale nie dam sobie palca urżnąc.
3 dni? to trzymają długo.
Baterii cannona nigdy nie miałam, tylko akumulatorki, które nie trzymają tyle czasu. Przyznać muszę, że byłam z nich zadowolona do czasu aż nie przeczytałam powyższej informacji
A tak w ogóle to b.dużo zależy od warunków w jakich robi się zdjęcia - miasto, góry; od użytkowania - częstotliwości włączania/wyłączania, ilości zdjęć.. itd.
|
|
| 24-05-2007 01:11 AM |
|
 |
Ustrik

Status:
|
"A tak w ogóle to b.dużo zależy od warunków w jakich robi się zdjęcia - miasto, góry; od użytkowania - częstotliwości włączania/wyłączania, ilości zdjęć.. itd."
naturalnie. w mrozie wydajnośc bateri może spaśc nawet o 30-50% niż w temperaturze pokojowej. ale zazwyczaj obiektywną wartośc baterii mierzy się właśnie we wnętrzach. ja robiłem dużo zdjęć w pokoju i na zewnątrz z dużym użytkowaniem monitora. należy też pamiętać o systemia ładowania. tzn zawsze przed ładowaniem należy całkowicie baterię rozładować i potem doładować na max. wówczas wydajność się utrzyma bardzo długo na wysokim poziomie.
-No bo tak i już.
|
|
| 24-05-2007 05:33 PM |
|
 |
Ustrik

Status:
|
|
| 24-05-2007 06:36 PM |
|
 |
Fazik
Kierowca TYRa

Status:
|
Wyrwać się z miejskiego betonu, choć na dzień, choć na chwilkę, Żeby nie zwariować...
|
|
| 24-05-2007 07:41 PM |
|
 |
Fazik
Kierowca TYRa

Status:
|
Zamieniłem, Canon S2 IS poszedł wczoraj na allegro, dziś kupiłem Canona Power Shot A 570 is. Panasonic podczas zabawy w sklepie mnie zawiódł szybkością zapisu zdjęć, Picasso szybciej maluje
Wyrwać się z miejskiego betonu, choć na dzień, choć na chwilkę, Żeby nie zwariować...
|
|
| 04-06-2007 07:14 PM |
|
 |
spoko
rock spires hunter
Grupa: Zbanowani
Status:
Niedostępny
|
No to Fazik bierz się do fotografowania abysmy mogli ocenić walory nowego aparatu
Aby wędrować po górach nie wystarczy mieć tylko dobre nogi ale także dobre oczy aby ich piękno podziwiać oraz dobre serce aby je pokochać.... .
|
|
| 04-06-2007 07:21 PM |
|
 |
Pablo
pablo

Status:
|
Zaprzyjaźnij się z człowiekiem, który chodzi po górach
|
|
| 19-06-2007 10:34 PM |
|
 |
Fazik
Kierowca TYRa

Status:
|
|
|
| 20-06-2007 08:48 AM |
|
 |
Pablo
pablo

Status:
|
Cholera, wyswietlacz mi padł (pękniety) naprawa w Olympusie zryczałtowana ok 560zł, szukam zepsuty taki sam lub sam LCD Casio, jak nie znajdę do końca lipca to kupuje nowy aparat, na który przed wyjazdem do Chorwacji na pewno nie znajdę kasy
Zaprzyjaźnij się z człowiekiem, który chodzi po górach
|
|
| 20-06-2007 09:34 AM |
|
 |
kasumi

Status:
|
Nie chciałem zakładać nowego wątku a pytanie jest w temacie.Musze kupić kartę pamięci (mam tylko 256) używam starego już na te czasy Canona A80 czy do tego aparatu jest sens kupować jakiekolwiek szybsze karty?Czy kupić najzwyklejszą (planuje 1 GB)? Z firm -słyszałem,że SanDisk jest dosyć dobry,znacznie lepszy niż np Kingston...jakie zdania na ten temat?
|
|
| 08-08-2007 09:09 AM |
|
 |
Piotr A.

Status:
|
|
|