|
Aparacik w góry...hmm...ale jaki??
|
| Autor |
Wiadomość |
Galleahad

Grupa: Zarejestrowani
Status:
|
RE: Aparacik w góry...hmm...ale jaki??
O FZ-50 krążą raczej dość dobre opinie... tylko, że to już jest dość poważny aparat, takie coś typu "bridge", czyli ma prawie wszystkie cechy lustrzanki oprócz lustra i wymiennych obiektywów. Jeśli nie potrzebujesz bardzo szerokiego kąta, a interesuje Cię duże zbliżenia (np. na świstaki), to jest to niezły wybór... choć za tę cenę to bym się zastanawiał nad amatorską lustrzanką - daje więcej możliwości kompletowania sprzętu i jednak większa fizycznie matryca przekłada się na lepszą jakość zdjęć: mniej szumów, lepsze sterowanie głębią ostrości...
Zresztą poczytaj o nim tu:
http://www.optyczne.pl/35.1-Test_aparatu...-FZ50.html
|
|
| 20-12-2008 11:56 PM |
|
 |
Mallaidh

Status:
|
Oczywiście ten Panasonic ma dobre osiągi lecz za taką cenę też raczej rozglądałbym się za lustrzanką. W tym przedziale cenowym masz kilka opcji z Sony Alpha, Canona i Nikona (np. d60 a nawet d80 po dobrej cenie). Wiadomo, lustrzanki są droższe w utrzymaniu i trzeba je rozbudowywać w dodatkowe szkła ale frajda i jakość zdjęć moim zdaniem jest warta świeczki. Przynajmniej za taką kasę....
PZDR
|
|
| 21-12-2008 10:32 PM |
|
 |
JanuszB
Cromaniak

Status:
|
Lepiej być pierwszym między małymi, niż ostatnim między wielkimi.
|
|
| 21-12-2008 11:52 PM |
|
 |
Galleahad

Status:
|
Oglądałem to - rzeczywiście jest mały... ale na razie mamy niezbyt duży wybór obiektywów, brak konkurencji ze strony innych producentów... poczekajmy trochę, aż czas zweryfikuję tę nowość. Jak dla mnie brak lustra w tej tzw. semi-lustrzance trochę zakrawa profanację, ale może takie rozwiązanie rzeczywiście znajdzie grono odbiorców. Inna sprawa, że format 4:3 do mnie nie przemawia, no ale to kwestia gustu.
|
|
| 22-12-2008 12:29 AM |
|
 |
Anna

Status:
|
Oczywiście ten Panasonic ma dobre osiągi lecz za taką cenę też raczej rozglądałbym się za lustrzanką. W tym przedziale cenowym masz kilka opcji z Sony Alpha, Canona i Nikona (np. d60 a nawet d80 po dobrej cenie). Wiadomo, lustrzanki są droższe w utrzymaniu i trzeba je rozbudowywać w dodatkowe szkła ale frajda i jakość zdjęć moim zdaniem jest warta świeczki. Przynajmniej za taką kasę....
zgadzam się z Mallaidhem. Za kasę równą cenie wzmiankowanego Panasonica można już kupić dobrą,amatorską lustrzankę.
Niedawno sama stałam przed dylematem,jaki aparat kupić i co bardziej doświadczone osoby ode mnie, poleciły mi nikona. Kupiłam Nikona d60 za całkiem rozsądną cenę.Jest to aparat dla początkujących swoją przygodę z fotografią ale bardziej zaawansowane osoby także powinny być zadowolone.
Póki co ,powoli zapoznaję się z jego możliwościami i mogę szczerze napisać,że sama obsługa aparatu jest łatwa, bardziej "przeraziła" mnie objętość i zawartość instrukcji,która stała się dla mnie lekturą na wieczory trochę czasu minie zanim pocykam jakieś ładne fotki póki co pstrykam ,aby nabierać wprawy. Na razie zostaje mi przyglądanie się Waszym poczynaniom .
Jeśli chodzi o Panasonica , to słyszałam wiele pochlebnych opinii i sama też zastanawiałam się nad tą marką, jednak wybór został mi niejako podsunięty.
Znaczącym czynnikiem przy kupnie jest oczywiście kasa,ale jeśli już odkładamy i zastanawiamy się nad kupnem , to warto kupić coś, z czego będziemy długo zadowoleni.
Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-12-2008 01:51 AM przez Anna.
|
|
| 22-12-2008 01:09 AM |
|
 |
Mallaidh

Status:
|
Panasonic Lumix DMC G1 kosztuje około 2000 zł.
Zgadzam się z Galleahadem w kwestii problemów z dodatkowymi obiektywami. I dziwne jest to, że to lustrzanka...bez lustra...Za takie pieniądze to już chyba jednak lustrzanka...Ale każdy niech kupuje wedle potrzeb.
ANNO - czytałem pochlebne opinie o d60. Może pokaż nam co już udało Ci się z niego wycisnąć?
PZDR
|
|
| 22-12-2008 10:14 AM |
|
 |
JanuszB
Cromaniak

Status:
|
Lepiej być pierwszym między małymi, niż ostatnim między wielkimi.
Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-12-2008 12:29 PM przez JanuszB.
|
|
| 22-12-2008 12:19 PM |
|
 |
Izolda

Status:
|
Do Anny:
Czy miałaś już przyjemność wypróbować Nikona D60 w górach? Ja nie mogę się doczekać kiedy mój przyjdzie kurierem no i kiedy go wypróbuję gdzieś w górach. Wcześniej, wstyd się przyznać ale robiłam zdjęcia komórką - Ericssonem k750i.
|
|
| 04-01-2009 04:50 PM |
|
 |
Mariotruck

Status:
|
Izolda czemu wstyd się przyznać? Ja cały czas trzaskam fotki na SE 750i. Za kilka dni dostanę SE C702 z matrycą 3,2. Jeśli nie robisz jakichś profesjonalnych kombinacji z fotkami ani nie powiększasz na monitorze to nie widać różnicy. Ja mam jeszcze Nicona 8Mp.
|
|
| 04-01-2009 08:27 PM |
|
 |
Anna

Status:
|
Cześć Izolda,
Miałam okazję wypróbować aparat niedawno w Karkonoszach. Jestem zadowolona ze zdjęć jakie można zrobić,chociaż chciałabym w większym stopniu, świadomie umieć wpływać na ich jakość, umieć wykorzystać możliwości jakie oferuje dlatego uczę się, przestawiam, ustawiam, pstrykam z różnym skutkiem gdzie się da 
Mam nadzieję,że będziesz zadowolona z nabytku.
pozdrawiam
|
|
| 04-01-2009 08:41 PM |
|
 |
Izolda

Status:
|
Do Anny:
Miło słyszeć, że jesteś zadowolona. Mi też ten aparat ktoś polecił, ktoś kto ma zdecydowanie większe pojęcie niż ja. A czy próbowałaś może robić zdjęcia w górach teleobiektywem 55-200mm f/4-5.6G ED AF-S DX Zoom-Nikkor? Zastanawiam się czy warto też w niego zainwestować.
Ps Ja też go pewnie będę testować w Karkonoszach :-)
|
|
| 04-01-2009 09:09 PM |
|
 |
Izolda

Status:
|
Zgadza się Mariotruck, zdjęcia robione SE 750i są dość dobre jak na te robione komórką ale mi już one nie wystarczają. Seria SE C to seria "fotograficzna" z tego co pamiętam. A co do powiększania, to ja mam tapety z Tatr robione moim SE750i ,już po wielu przejściach. Jak jak się nie ma co się lubi... :-)
|
|
| 04-01-2009 09:19 PM |
|
 |
Anna

Status:
|
Nie próbowałam Izolda robić zdjęć teleobiektywem, o którym piszesz, bo jak dla mnie to zakup na troszkę dalszą przyszłość. Na razie musi wystarczyć mi to co było od razu w wyposażeniu przy zakupie.Jeśli będziesz miała okazję być w jego posiadaniu,bo jednak stwierdzisz,że inwestycja jest warta świeczki to daj znać jakie masz wrażenia:-)
|
|
| 04-01-2009 09:43 PM |
|
 |
Izolda

Status:
|
Ja też nie zakupiłam zestawu z tym teleobiektywem i tylko rozważam dokupienie go później. Jasne, że dam znać. Pozdrawiam. Dzięki za odpowiedzi:-)
|
|
| 04-01-2009 09:49 PM |
|
 |
Mallaidh

Status:
|
Do Izoldy i Anny: ja mam takie obiektyw Tamrona 55-200, który jest troszeczkę tańszą alternatywą dla Nikkora. Oczywiście jest frajda z zabawy takim zoomem w górach, można ściągnąć jakieś konkretne elementy krajobrazu, zbliżenia, odległe miejsca, z tym, że oczywiście przy maksymalnej ogniskowej 200 już trudno będzie nie poruszyć zdjęcia więc kolejną przydaną zabawką staje się jakiś lekki statyw...
Chociaż ja akurat do większości zdjęć w górach używałem szerszego 18-55...
Udanych fotek! [/quote]
|
|
| 04-01-2009 10:07 PM |
|
 |
|
|