Odpowiedz  Napisz temat 
Czy zamykać i likwidować szlaki w Tatrach
Autor Wiadomość
Fazik
Kierowca TYRa

Grupa: Zarejestrowani
Status: Offline
RE: Czy zamykać i likwidować szlaki w Tatrach

OOO Kurcze, aleśta się wiara rozpisali, ŁOJ!! Aż miło popatrzeć, tylko kiedy Ja to wszystko przeczytam, jakoś mi umknęło wczoraj.

Otwierać czy zamykać...
Ja może z mojego dawnego ogródka czyli jaskinie i Jaskiniowcy, wiele a nawet zdecydowana większość jaskiń na terenie nie tylko Polski ale całego świata jest niedostępna dla zwykłego zjadacza chleba z dwóch powodów:
1- Bezpieczeństwo, to na pierwszym miejscu,
2- Ochrona fałny i flory w atmosferze jaskini,
Jako że pierwszy powód w zasadzie rozwiązuje się tematycznie sam, choć każdy może sobie dziś kupić odpowiednie graty i do nawet najtrudniejszej dziury wleść, to raczej bez kontaktu z ludźmi ze speleoklubów jest to mało realne choć się zdarza.
Problem drugi to zabezpieczenie środowiska jaskini przed "kolekcjonerami" i zwiedzaczami weekendowymi (czyt. wandalami którzy do jaskini wchodząc widzą teren do walki z kijem w dłoni i niszczą co popadnie a tworzyło się często przez setki lat) stalaktytów i poszukiwaczami skarbów, takie z marszu dostępne otwory w zasadzie bez większego sprzętu, są zasypywane skalnym rumoszem, wejścia są maskowane lub nawet są zakładane kraty. Żeby do takiej zakratowanej dziury wejść musisz być członkiem speleoklubu lub klubu wysokogórskiego.

Co do szlaków Tatrzańskich sądzę że ludzie którzy naprawdę kochają góry i górskie wędrowanie mogliby wzorem speleoklubów być zrzeszeni w klubach turystyki górskiej i wysokogórskiej z których np. niewielkich składek częściowo byłyby dofinansowywane stowarzyszenia dbające o ZABEZPIECZENIE szlaków w górach powyżej pewnej granicy, powyżej której nie byłoby ZNAKOWANEGO widocznego na dostępnych mapach szlaku z wyraźnymi ułatwieniami, a mandaty za wkroczenie na taki teren bez odpowiedniej legitymacji byłyby bolesne. Taka legitymacja upoważniałaby do zniżek w schroniskach, jak i zniżek przy np. wynajęciu przewodnika na takie szlaki jak Gerlach (myślę tu o stoważyszeniu działającym ponad granicami) wtedy w góry wchodziliby ludzie z pasją, którym na górach i czystej przyjemności z wędrówki naprawdę zależy, którzy rozumieją aspekt ochrony przyrody, kochają ich surowe piękno i którzy nie zostawiają za sobą ton śmieci.
Dla takich ludzi góry byłyby poprostu otwarte, bez sztywnych szlaków.
Wiem że teraz rozpęta się burza ale dyskusja to temat o który w forum chodzi przedewszystkim.
A to przykład szlaku dla ludzi z pasją Smile:

Wyrwać się z miejskiego betonu, choć na dzień, choć na chwilkę, Żeby nie zwariować...
19-12-2006 08:30 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Odpowiedz  Napisz temat 

Wiadomości w tym temacie
RE: Czy zamykać i likwidować szlaki w Tatrach - Fazik - 19-12-2006 08:30 PM
RE: Czy zamykać i likwidować szlaki w Tatrach - Sokół - 03-09-2010, 01:27 PM

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do: