Odpowiedz  Napisz temat 
Czy zamykać i likwidować szlaki w Tatrach
Autor Wiadomość
spoko
rock spires hunter

Grupa: Zbanowani
Status: Niedostępny
RE: Czy zamykać i likwidować szlaki w Tatrach

Ustrik przejdę może do sedna sprawy.Nie jestem za otwieraniem szlaków dla tych pospolitych tłumu ciągnących nad Morskie Oko czy do pubu w kościeliskiej Jestem zazatrzymaniem likwidacji oraz za otwarciem szlakóww miejscach gdzie chodzą prawdziwi turyści kochający przyrodę.Myślałem o miejscu w Tatrach Zachdnich ale mnie dr Etker bardzo zmartwił. Poza tym myślalem o otwarciu tam gdzie z dawna już istnieją wydeptane ścieżki Np z nad czarnego Stawu nad Morskim okiem na Żabia grań lub przez koszystą czy też Wołoszyn.Ścieżki tam istnieją I chodzą tam taternicy bezpiecznie oraz Inni turyści niebezpiecznie (narażeni na mandaty) W imię czego ?.Czy ja dokonam większych zniszczeń niż osoba która należy do klubu górskiego.U ważam ,żę jak najbardziej powinny tam szlaki być i nie będę wtedy narażony na mandaty.Przy czym niekoniecznie ten szlak musi być oznakowany wystarczy ,że jest opisany w przewodniku.Powiem , że w kanadzie w Parku Narodowym W Banff oprócz szlaków znakowanych wyglądających jak ceprostrada ,są setki nieznakowanych opisanych w przewodniku i nikt nie robi problemu.Ba! uważa się ,że im większy dostęp do tej pięknej dzikiej nieokiełznanej przyrody tym lepiej.Bo człowiek zmagając się z trudną a równocześnie piękną przyrodą wyrabia sobie poczucie umiłowania tej przyrody szacunku dla niej .pokory itp .Poidobnie uważa się w krajach skandynawskich .Dzięki temu chroni ją bardziej .I to widać w krajach skandynawskich .A u nas zakaz. a więc znajddą sie co zakaz łamią i niszczą .Z tego co mogłem stwierdzić o wiele więcej pożytku przyrodzie i jej ochronie przynosi model W kanadzie i w krajach skandynawskich niż w Polsce .Edukujmy i dotykajmy tej przyrody sercem nie zamykajmy jej przed człowiekiem bo uzyskamy efekt wręcz odwrotny

Aby wędrować po górach nie wystarczy mieć tylko dobre nogi ale także dobre oczy aby ich piękno podziwiać oraz dobre serce aby je pokochać.... .
18-12-2006 11:10 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Odpowiedz  Napisz temat 

Wiadomości w tym temacie
RE: Czy zamykać i likwidować szlaki w Tatrach - spoko - 18-12-2006 11:10 PM
RE: Czy zamykać i likwidować szlaki w Tatrach - Sokół - 03-09-2010, 01:27 PM

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do: