Odpowiedz  Napisz temat 
Aparacik w góry...hmm...ale jaki??
Autor Wiadomość
Ustrik

Grupa: Zarejestrowani
Status: Offline
RE: Aparacik w góry...hmm...ale jaki??

ja także coś dodam o swoim aparacie. Za 1000 zł dzisiaj masz mnustwo aparatów do wyboru. Nie można wywnioskować który jest najlepszy - każdy ma swoje wady i zalety. Zgadzam sięz innymi, że im lepszy zoom optyczny tym lepiej, ale popatrz uwazie bo niektóre aparaty majądobry zoom kosztem na przykład matrycy czy możliwości ustawień. Czasem boli jeśli nie masz odpowiedniego zoomu, ale nadrabia to aparat jakością zdjęć, co wg. mnie jest ważniejsze. Jak jużkupisz sobie aparat to naucz się obsługi ręcznej. Automatyczne ustawienia, czy półautomatyczne bardzo często zawodzą np. jak chcesz ładny wschód słońca uchwycić. Jeżeli aparat nie ma możłiwości całkowitych ustawień ręcznych, poszukaj takiego co ma. Ja kupiłem se 1,5 roku temu CANON A-95. Dzisiaj kosztuje poniżej 1000. Jestem zadowolony w 150%, a uprzedzam że jestem wymagający. Jego zalety to:
-Pełny manual - mówiłem o tym wcześniej
-5 mln. pikseli - pozwala na świetne wydruki do rozmiarów 35x45 cm.
-doskonały obiektyw - świetnie łapie i reguluje światło
-kilka przyżądów jak np. zmiana punktu łapania ostrości - przydaje sięprzy bardziej skomplikowanych ujęciach. ustawiasz kwadracik gdzie chcesz i tam ci łapie ostrość (bajer!) oraz zmiana nateżenia bieli co pomaga przy trudnym świetle
-jest malutki i leciutki
- ma ruchomy wyświetlacz lcd - bardzo przydatne. Nie musisz się wyginać jak dżdżownica żeby zrobić zdjęcie ... dżdżownicy Smile
-makro od 4 cm - co kto lubi, ale robaczki ładnie wychdzą Smile
-karta compact flash - znacznie tańsza niż np. do Panasonica.
-szerokie możłiwości parametrów (przesłona, czas i te inne pierdołki)
-opcja robienia panoram - bardzo łątwo i sprawnie w samym aparacie tworzy się panoramy.
WADY
-łatwo można go zepsuć - trzeba uważać, wrażliwy na wstrząsy. ma lekką obudowę i dla tego. Poza tym był już ze mną na mrozie, śnieżycy, ulewie i jak dotąd nic mu nie jest Smile Ale ostrożności nigdy za dużo.
-zoom tylko 3x - mało. bardzo mało. co prawda cyfrowy ma 4x ale po co to komu jak jakoscjest do ... bani.
wad to chyba tyle. Jak na tani kompaktowy aparat jest genialny. polecam go z całą świadomością.

-No, ale po co ty tam leziesz?
-No bo tak i już.
25-09-2006 05:10 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Odpowiedz  Napisz temat 

Wiadomości w tym temacie
RE: Aparacik w góry...hmm...ale jaki?? - Ustrik - 25-09-2006 05:10 PM

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do: