Odpowiedz  Napisz temat 
Strony (5): « Pierwsza < Poprzednia 1 2 3 [4] 5 Następna > Ostatnia »
2 Głosów - 5 Średnio   Kościelec - góra strachu
Autor Wiadomość
ela.t
Ela

Grupa: Zarejestrowani
Status: Offline
RE: Kościelec - góra strachu

Mogę być pierwsza na liście obecności Smile

21-03-2009 09:40 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Sokół
Brak aktywacji konta

Ja muszę się przyznać, że Kościelec dla mnie zupełnie nie jest ciekawy i pociągający. Zawsze wychodziłem z takiego założenia, że po co tam wchodzić i schodzić tą samą drogą, przeca to nudne.
Wreszcie w roku 2004 mieliśmy jakieś górskie spotkanie z "oliwkami" no i dałem się namówić na wejście. Szlismy od Czarnego Stawu, ale w moim przypadku skończyło się wspaniale. W połowie podejścia na Karb chrupnęło mi w prawym kolanie i pozostałe cztery dni wyjazdu spędziłem spacerując po jakichś dolinkach. Raz tylko zacisnąłem zęby i przeszedłem Granaty, ale póxniej kolano długo nie chciało mi tego zapomnieć..

Pierwszy (i ostatni!) raz na Kościelcu byłem w 2007. Jakoś bez rewelacji, bez magii. Jedyne, co zapamiętałem z tej góry, to płochlik, który wyjadał ser z kanapki. I jeszcze kapusta. Taaaaaaa.... ktoś wniósł na szczyt głowę kapusty!!! Leżała tam wśród kamieni. Oczywiście nie byłbym sobą, gdybym nie zrzucił jej w przepaść z wielkim bananem Smile

Nic strasznego na tym Kościelcu nie ma, jeśli są suche skały. Przy mokrej skale i małym doświadczeniu, no i przy kiepskich butach - no... są momenty, że można gwałtownie przyspieszyć w dół.

Pozdrawiam wszystkich!

Acha, o niebo lepsze widoki i o niebo lepsza droga prowadzi na Skrajny Granat!!!

22-03-2009 06:18 AM
Zacytuj ten post w odpowiedzi
Stasiu

Sokole, nie podceniaj innych, rządnych wyjścia na ten szczyt. Ten kopczyk jest dla nich wezwaniem i dobrze się prezentuje od spodu. Byłem na nim dwa razy i z chęcią wydrapię się po raz trzeci. Toungue

Góry się nie zdobywa, góry nas wpuszczają.

Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-03-2009 09:27 PM przez Stasiu.

22-03-2009 11:45 AM
magda.s.77
Brak aktywacji konta

Granaty, Sokole, to ja mam w małym paluszku Wink Z ciekawszych podejść, to znam takich wiele, ale nie w tym rzecz...
Ja po prostu chcę tam wejść i zmierzyć się z tym niezrozumiałym strachem. Czas nie gra roli, nie w tym roku, to w innym...
Ale pokonam tę ostatnią granicę swoich słabości Smile

22-03-2009 07:10 PM
Sylwester

magda.d.77 napisał(a):
Sokole, /-/ nie w tym rzecz...
Ja po prostu chcę tam wejść i zmierzyć się z tym niezrozumiałym strachem.

A ja wiem, o czym myślisz pisząc te słowa, więc na dobranoc napiszę tylko: zrób to Magda gdy przyjdzie czas, zrób to, a będziesz o krok dalej niż dotychczas Smile

22-03-2009 11:23 PM
margit
Putinowa

Magda, cokolwiek piszą inni - idź sprawdzićSmile
Jak napisał SYlwester - gdy przyjdzie czas

Ja kocham Kościelec

I feel every mountain
I hear every tree
I know every ocean
I taste every sea (...)
23-03-2009 09:02 AM
KasiaA
KrakowiankA

margit napisał(a):
...
Ja kocham Kościelec

A ja nawet wiem dlaczego Wink

"[Tatry]...Przeto stałyście się marzeniem, tęsknotą ludzi spragnionych modlitwy bezsłownej i słońca"
23-03-2009 09:30 AM
Pablo
pablo

magda.d.77 napisał(a):
Granaty, Sokole, to ja mam w małym paluszku Wink Z ciekawszych podejść, to znam takich wiele, ale nie w tym rzecz...

ok

magda.d.77 napisał(a):
Ja po prostu chcę tam wejść i zmierzyć się z tym niezrozumiałym strachem. Czas nie gra roli, nie w tym roku, to w innym...
Ale pokonam tę ostatnią granicę swoich słabości Smile

To po prosu z dołu tak wygląda "groźnie".
To zupelnie inna formacja skalna (drogi) niz gdzie kolwiek indziej po naszej stronie, duzo przestrzeni po bokach, na innych szkalach wchodzi sie to pod scianą, to żlebem itp. Widok ze szczytu faktycznie nie jest jakiś powalający ale góra piękna, nie ma co tu gadać, i droga inna niz pozostałe ok

Zaprzyjaźnij się z człowiekiem, który chodzi po górach
23-03-2009 09:48 AM
magda.s.77
Brak aktywacji konta

Pablo, Sylwek - dzięki za zachętę chłopaki Smile
Któregoś dnia po prostu napiszę "Pozdrowienia z Kościelca"....

23-03-2009 11:18 PM
Łukasz

Byłem parokrotnie na tym szczycie. I pójdę jeszcze nie raz. Gadanie, że wchodzenie i schodzenie tą samą drogą jest nudne zostawiam bez komentarza. No chyba , że ktoś to pisze z pozycji człowieka, który całe Tatry nie raz przeszedł ....
Cudowny jest widok z podejścia na Mały Kościelec. Wygląda wtedy jak Mur Chiński. A co do strachu ... No bez przesady Wink

"I będziesz źle spał dopóki nie zapłacisz podatku"
24-03-2009 11:55 AM
KasiaA
KrakowiankA

Łukasz napisał(a):
... Gadanie, że wchodzenie i schodzenie tą samą drogą jest nudne zostawiam bez komentarza. No chyba , że ktoś to pisze z pozycji człowieka, który całe Tatry nie raz przeszedł ....
...

Łukasz, przecież zawsze można na Kościelcową Przełęcz (to tylko około III w zejściu Wink, wtenczas już łatwo na Zadni Kościelec. I robi się fajna wycieczka Smile

"[Tatry]...Przeto stałyście się marzeniem, tęsknotą ludzi spragnionych modlitwy bezsłownej i słońca"
24-03-2009 12:07 PM
Łukasz

Oczywiście , że można Wink. Tak samo można przez nią wejść, idąc na przykład od Świnickiej Przełęczy Smile
Ale , etosowo pisząc, odpowiedziałem jak turysta szlakowy . Który inne rzeczy dostrzega idąc w górę, inne w dół.

24-03-2009 12:12 PM
KasiaA
KrakowiankA

Łukasz napisał(a):
Oczywiście , że można Wink. Tak samo można przez nią wejść, idąc na przykład od Świnickiej Przełęczy Smile

Od Świnickiej? czy od Mylnej? Ja od tej drugiej szłam.

Łukasz napisał(a):
Ale , etosowo pisząc, odpowiedziałem jak turysta szlakowy . Który inne rzeczy dostrzega idąc w górę, inne w dół.

Daj spokój z etosem Wink

24-03-2009 12:39 PM
Łukasz

Jest nawet wyraźna dróżka Karb - Świnicka Przełęcz. No i z tej dróżki mozna wniknąć w górę.

Nie dam. W tym roku etos mnie opanowal. Tylko raz opuściłem znakowany szlak WinkSmile

24-03-2009 12:42 PM
Galleahad

No właśnie, Kościelcowa przełęcz, Mylna przełęcz, człowiek czasem czyta o takich trochę pionierskich wyprawach, na których ludzie ponad wiek przed nami wyszukiwali przejść, i żałuje, że sam nie może spróbować... nie że niebezpiecznie itp, bo szpej można wziąć i założyć stanowisko na wycof, ale głównie o szlaki chodzi - prędzej się jakiś filanc z lornetą znajdzie i skasuje ciekawego i doświadczonego turystę, który raz chciałby zejść inną drogą. Wiem, wiem, nie każdy jest doświadczonym turystą... racje nie do pogodzenia.

24-03-2009 01:05 PM
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Odpowiedz  Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do: