Odpowiedz  Napisz temat 
Wyprawa na zachód Europy
Autor Wiadomość
czajna

**

Grupa: Zarejestrowani
Status: Offline
Wyprawa na zachód Europy

Hej,

na najbliższe wakacje planuje już moją 4 wyprawę rowerową, a po raz drugi chciałbym połączyć podróż na rowerze z trekingiem w górach. Ruszamy z Polski przez Niemcy, Francję, Hiszpanię, Portugalię, znowu Francję, Szwajcarię Włochy, Austrię, Czechy. Podczas wyprawy chciałbym kilka dni poświęcić na treking po górach i zdobyć kilka szczytów i dlatego też zwracam się do Was, bo z pewnością macie znacznie większą wiedzę i doświadczenie odnośnie trekingu niż ja Smile
Moje główne pytanie brzmi...co moglibyście mi polecić na treking, nie wymagający zabierania żadnego cięzkiego, górskiego ekwipunku (nie licząc namiot, kuchenka itp.)?
Jeżeli chodzi o moje doświadczenie to nie za duże, bo opiera się głównie na zdobyciu Moldoveanu w Rumunii, ale nowe doświadczenia trzeba w końcu zdobyć Smile
W grę wchodzą Pireneje, Alpy, Masyw Centralny, pasma górskie w Hiszpanii. jak wygląda sytuacja z przewodnikami? Możemy wybrać się w góry bez nich? Chcielibyśmy na każdy szczyt poświęcić tak 2-3 dni z noclegiem pod namiotem.
Za wszelkie informacje z góry dziękuję i w razie wątpliwości piszcie wyjaśnie wszystko Smile

Tomek

http://www.narowerze.info - Turystyka rowerowe & podróże
14-06-2008 01:21 PM
Znajdź wszystkie posty użytkownika Zacytuj ten post w odpowiedzi
Pedro
Administrator

Grupa: Administratorzy
RE: Wyprawa na zachód Europy

Witaj Tomek, widzę że pożytecznie wykorzystujesz cały wolny czas. Dla przypomnienia wszystkim wyprawy z udziałem Tomka były już przedstawiane na GŚ.

Nad Twoim pytaniem pewnie trzeba się będzie dłużej zastanowić, mam nadzieję jednak że znajdą się osoby które coś podpowiedzą. Z góry mogę jednak zaznaczyć, że bez specjalnego sprzętu na pewno można znaleźć wiele atrakcyjnych celów zarówno w Alpach jak i Pirenejach. Myślę że byłoby prościej gdybyś podał konkretne rejony górskie przez które będziesz przejeżdżał.

Górskie Forum Internetowe - Górski Świat (http://www.gorskiswiat.pl)
14-06-2008 01:35 PM
spoko
rock spires hunter

Grupa: Zbanowani
Status: Niedostępny

Nie byłem aż tak daleko ale spróbuję parę uwag ogólnych .Jeśli chodzi o Hiszpanię radzę odwiedzić Montserrat niedaleko Barcelony .Prawdziwie mistyczne miejsce ze wspaniałymi formacjami skalnymi pośród których znajduje się klasztor.Nie radziłbym raczej gór Betyckich i w centralnej Hiszpanii .Będą wyschnięte jak pieprz .Więcej zieleni można spotkać w górach Kantabryjskich.Dobrze zagospodarowane(szlaki ) Przypominają trochę Polskie Tatry .Pireneje są ciekawe .A we Francji odradzałbym Masyw Centralny .Same szczyty nie są specjalnie pociągające .Jedynie imponujący jest przełom rzeki Tarn.W Alpach prowansalskich znajduje się kilka ładnych przełomów .Drogi prowadzą pośród czerwonych ścian .Miasteczka zawieszone są nad przepaściami.A poza tym w Alpach jest tyle pięknych miejsc że nie wsposób je tu wyliczyć i podać .Proponuję przeglądnąć stronę http://www.summitpost.org
Tam znajdziesz setki zdjęć i opisów pasm górskich które Cię będą interesować .Strona jest w języku angielskim .ale jak wpiszesz w wyszukiwarce po angielsku nazwę państwa np Spain to powinny się pokazać wszystkie artykuły o górach Hiszpanii
Pozdrawiam i życzę udanych wojaży .Spoko

Aby wędrować po górach nie wystarczy mieć tylko dobre nogi ale także dobre oczy aby ich piękno podziwiać oraz dobre serce aby je pokochać.... .
14-06-2008 05:06 PM
Stasiu

Grupa: Zarejestrowani

Witaj Czajna. Dużo tego sobie wzieliście na swoje biodra. Fajny treking dla Twego wymogu znam w Austrii i to dosyć blizko. Są to Nizkie Taury. Przypominają mi Tatry Zachodnie. Przepiękne. Można biwakować w pobliżu schronisk. Jest to region dobry i dla rowerzystów. Dobrym terenem dla Ciebie jest też poblizki region Solnogrodu. Życzę udanej wyprawy Rolleyes

Góry się nie zdobywa, góry nas wpuszczają.
14-06-2008 09:17 PM
Odpowiedz  Napisz temat 

Pokaż wersję do druku
Wyślij ten temat znajomemu
Subskrybuj ten temat | Dodaj ten temat do ulubionych

Skocz do: