Górskie Forum Dyskusyjne - Górski Świat
"Niegórska" wycieczka w okolice Drezna - Wersja do druku

+- Górskie Forum Dyskusyjne - Górski Świat (http://www.gorskiswiat.pl/forum)
+-- Forum: Wyprawy, relacje, opisy (/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Forum: Górski Świat (/forumdisplay.php?fid=21)
+--- Temat: "Niegórska" wycieczka w okolice Drezna (/showthread.php?tid=432)

"Niegórska" wycieczka w okolice Drezna - Pedro - 17-04-2007 07:43 PM

Poniżej chciałbym podać link do relacji z mojej wycieczki z uczelni w okolice Drezna. Jak pisałem już zaraz po powrocie, wyjazd był udany właściwie pod każdym względem, tak więc i wspomina się fajnie po raz kolejny. W grupie 13-osobowej którą to pojechaliśmy do Niemiec, była także Halska, co jest myślę ważną informacją dla wszystkich Forumowiczów Big Grin

A oto link:
http://www.gorskiswiat.pl/relacje/pedro_niemcy/relacja.php

RE: "Niegórska" wycieczka w okolice Drezna - Pablo - 17-04-2007 08:08 PM

Nie spodziewałem się że to takie ładne stare miasto, myślałem że po starym DDR będzie wszystko gorzej wyglądało.
A te ceny na porcelanie zabijają, chciałbym mieć te postacie wokół beczki -na dużą wyprawę by wystarczyło Wink
pozdrawiam
P

RE: "Niegórska" wycieczka w okolice Drezna - spoko - 17-04-2007 08:34 PM

Potwierdzam to co Pedro napisał. Byłem z dziećmi i w Dreźnie i w Miśni i w Bautzen i nad przełomem Łaby w Saskiej szwajcarii -tydzień przed pamietną powodzią. Wszystkie miejsca przecudne .Mimo ,że w DDR to jednak Saksonia zawsze była bogata i te miasteczka są bardzo piękne i zadbane .Ale bardzo dużo prac renowacyjnych miało miejsce po zjednoczeniu jutro dorzucę jeszcze parę scanów widokówek z tych okolic (myślę ,że Pedro nie będzie miał nic przeciw)

RE: "Niegórska" wycieczka w okolice Drezna - Halska - 17-04-2007 08:44 PM

Po relacji Bartka niewiele mam do dodaniaSmile Wycieczka rzeczywiście niezwykle udana!!! Drezno- przepiękne miasto- dla mnie Kraków z Pragą w jednymSmile- jeszcze nie mogę się przyzwyczaić do codzienności... Obecne wszedzie wiatraki rzeczywiście zwracają na siebie uwagę. Mnie już po raz kolejny w Niemczech urzekła czystość i to jak Niemcy bardzo dbają o porządek, segregacja śmieci, odzyskiwanie odpadów... Kiedy u nas tak będzie?
Bartek został okrzyknięty specjalistą od aparatów bo z problemami ze swoją cyfrówką każdy zgłaszał się do Niego i jak widać na zdjęciach fotografem też jest świetnymSmile

Ps. Kilka zdjęć może wkleję troszkę później, jak się uporam z techniką Smile

RE: "Niegórska" wycieczka w okolice Drezna - dr.Etker - 17-04-2007 08:46 PM

Kunszt wykonania wyrobów z porcelany miśnieńskiej robi wrażenie(mojej małżonce podobała się szczególnie para feneków(takich tam a la lisków).Drezno też piękne(ma zdaję się niektóre tradycje związane z Polską-myślę o królach elekcyjnych z dynastii Sasów).Fajna wycieczka.
pozdrawiam

RE: "Niegórska" wycieczka w okolice Drezna - Halska - 18-04-2007 12:45 PM

Też przemycę kilka fotek, co nieco się powtórzy ale co tam... Smile
1,2 Wiatraki
2,3,4 Miśnia- Zamek Albrechtsburg

RE: "Niegórska" wycieczka w okolice Drezna - Halska - 18-04-2007 12:51 PM

cd.
1,2 Bartek- fotograf
3,4,5,6,7 Zwinger - Drezno

RE: "Niegórska" wycieczka w okolice Drezna - spoko - 20-04-2007 04:28 PM

Zgodnie z tym co pisałem dołączam skanowane widoówki z tych okolic
1. Pilnitz -zamek południowe przedmieścia Drezna
2.Moritzburg -zamek myśliwski około 15 km napółnoc od Drezna
3.Bad Schandau w Saskiej Szwajcariina poł.od Drezna
4.Koenigsberg w Saskiej Szwajccarii
5-8 Saska szwajcaria.
[attachment=2333][attachment=2334][attachment=2335][attachment=2336][attachment=2337][attachment=2338][attachment=2339]