Górskie Forum Dyskusyjne - Górski Świat
Ranking schronisk górskich - Wersja do druku

+- Górskie Forum Dyskusyjne - Górski Świat (http://www.gorskiswiat.pl/forum)
+-- Forum: Górskie tematy (/forumdisplay.php?fid=1)
+--- Forum: Dyskusje na górskie tematy (/forumdisplay.php?fid=10)
+---- Forum: Tatrzańskie (/forumdisplay.php?fid=43)
+---- Temat: Ranking schronisk górskich (/showthread.php?tid=3802)

Ranking schronisk górskich - farben - 06-07-2011 05:42 PM

Głosowanie na najfajniejsze schronisko górskie w Małopolsce. Wrzucam, bo fajna zabawa. Nagrody też fajne można dostać.

http://www.krakow.naszemiasto.pl/serwisy/8563/963347,ranking-schronisk-malopolski,galeria,id,t,tm.html

P. S Głosujcie na Hawiarską Kolibę Smile

RE: Ranking schronisk górskich - mirek - 06-07-2011 07:02 PM

farben napisał(a):
Głosowanie na najfajniejsze schronisko górskie w Małopolsce. Wrzucam, bo fajna zabawa. Nagrody też fajne można dostać.

http://www.krakow.naszemiasto.pl/serwisy/8563/963347,ranking-schronisk-malopolski,galeria,id,t,tm.html

P. S Głosujcie na Hawiarską Kolibę Smile

Hej hej pomału,a może na początek wypada się przywitać.Pierwszy post i już kryptoreklama?Osobiście nie lu byłem na Hawiarskiej i nie mogę jej ocenić.

RE: Ranking schronisk górskich - PiotrekDz - 06-07-2011 07:17 PM

Hawiarska chyba nazwę zmieniła, na Gocha?
Kiedyś zdarzało mi się tam bywać.

RE: Ranking schronisk górskich - Stasiu - 06-07-2011 07:32 PM

mirek napisał(a):
Hej hej pomału,a może na początek wypada się przywitać.Pierwszy post i już kryptoreklama?Osobiście nie lubię Hawiarskiej.

Wiesz Mirek, i w tych czasach są ludziki niewychowane. Sad Patrzą tylko na swoje korzyści. A co do Hawiarskiej, po pierwsze nie wiem co to jest a po drugie mnie to obraża Toungue
Nie wiem co się dzieje? Jeden nas kusi pseudofotografią i drugi(a) pseudoreklamą. Czy nie mają swojej piaskownicy?

RE: Ranking schronisk górskich - fabrykadrwin - 06-07-2011 07:33 PM

Jeśli dobrze kojarzę, to masz Piotrku rację. W którymś numerze n.p.m był wywiad z jednym z opiekunów i przeplatała się tam Gocha właśnie.
Chyba, że to potoczna jaka nazwa.

Czemu Cię Stasiu obraża? Big Grin

RE: Ranking schronisk górskich - PiotrekDz - 06-07-2011 07:51 PM

W sumie fajnie w tej chatce bywało (tylko syf zdeczka przesadny się zdarzał), ale miło wspominam tych kilka pobytów.
Jak jest teraz, gdy to Gocha, nie wiem.
Ale to nie ważne bo i tak bym oddał głos na inne schronisko Toungue

No właśnie Stasiu, co jest z tą nazwą względem Ciebie? uhm

RE: Ranking schronisk górskich - Stasiu - 06-07-2011 08:09 PM

Panowie, na żartach w powiedzeniach się nie znacie. innocent Tak się mówi, kiedy coś się nie zna i ja prawie tego promowanego schroniska nie znam. Już teraz bym ze zasady na niego nie głosił. Jak to wygląda, to nagroda będzie, ale tą otrzyma człowieczyna farbeny podobny.

RE: Ranking schronisk górskich - Mallaidh - 06-07-2011 08:41 PM

Hawiarska przeszła w inne ręce, zwie się teraz Gorczańską Chatą, stąd GoCha.

Stara Hawiarska była mi znana, kilka fajnych imprez tam przeżyłem , ale właśnie bardziej pasowała na studenckie zloty i balangi, zmęczony turysta mógł tam się wówczas nie odnaleźć. Jak jest teraz - nie wiem, słyszałem jedynie, że schludniej. W tym roku może nawiedzę, w końcu to rzut butelką ode mnie Smile

RE: Ranking schronisk górskich - Smotrawa - 06-07-2011 09:21 PM

Mallaidh napisał(a):
Hawiarska przeszła w inne ręce, zwie się teraz Gorczańską Chatą, stąd GoCha.

Stara Hawiarska była mi znana, kilka fajnych imprez tam przeżyłem , ale właśnie bardziej pasowała na studenckie zloty i balangi, zmęczony turysta mógł tam się wówczas nie odnaleźć. Jak jest teraz - nie wiem, słyszałem jedynie, że schludniej. W tym roku może nawiedzę, w końcu to rzut butelką ode mnie Smile

Bywałam za poprzedniego gospodarza, byłam dwa razy i teraz, za nowego, którym jest SKPG Kraków.
Kwestia gustu - mi się bardziej podoba chyba teraz, chociaż akurat byłam w grudniu i w schronisku było zimno, nie dawało się dobrze nagrzać, w pokoju gdzie spałam było 5 stopni, ale nie narzekałam, bo lubię spać w takiej temperaturze. Na dole było ciepło, za to zadymione.
Imprezy bywają nadal, chociaż może nie aż tak "kwieciste".
W czasie porządków wywieziono kilka tysięcy butelek.

Dawny gospodarz "Hawiarskiej" prowadzi teraz inne schronisko - w Rzekach, po drugiej stronie Gorców.
I tam już byłam dwa razy - jest fajnie i miło, można w każdej chwili przyjechać.

A co do głosowania - bezapelacyjnie głosowałam na Cyrlę w Beskidzie Sądeckim.

B.

RE: Ranking schronisk górskich - gosia3ek - 06-07-2011 09:44 PM

hm cyrla... byłaś ostatnio?
niestety, według mnie czyli szarego plecakowego turysty bez nadmiaru kasy... poszli w komercjęSad

RE: Ranking schronisk górskich - Smotrawa - 06-07-2011 09:46 PM

gosia3ek napisał(a):
hm cyrla... byłaś ostatnio?
niestety, według mnie czyli szarego plecakowego turysty bez nadmiaru kasy... poszli w komercjęSad

Byłam nieco ponad rok temu.
Wtedy noclegi kosztowały po 15 zł, a warunki były super.

W czym się przejawia ta komercja ?

B.

RE: Ranking schronisk górskich - gosia3ek - 06-07-2011 09:51 PM

powiem tak,
odkąd wybudowali i oddali do użytku nowy budynek ceny poszły dość mocno do góry - pamiętam właśnie noclegi za 15 złotych, ostatnio usłyszałam bodajże 36 zl.
plus - dość znaczna podwyżka cen jedzenia i zmniejszenie porcji.
plus (ale może takie moje szczęście parszywe, bo zdarza mi się trafiać na takie akcje) - niestety imprezy w schronisku do 3 nad ranem, na które nie dość że obsługa nie reaguje to jeszcze w nich uczestniczy...
niestetySad

RE: Ranking schronisk górskich - PiotrekDz - 06-07-2011 09:54 PM

Smotrawa, a Hawiarska/Gocha nadal ogrzewana tym "kominkiem" przy wejsciu?

RE: Ranking schronisk górskich - mirek - 07-07-2011 07:29 AM

Ja osobiście głosowałem na Turbacz,oprócz Turbacza nic z tych okolic nie złoiłem.

RE: Ranking schronisk górskich - bios - 07-07-2011 08:03 AM

Głosowałbym na schronisko pod Kozim ale nie ma go w wykazie Smile
[attachment=38937]

RE: Ranking schronisk górskich - TomaszRT - 07-07-2011 08:42 AM

łoo, Ternikę przenieśli?

RE: Ranking schronisk górskich - Smotrawa - 07-07-2011 08:58 AM

gosia3ek napisał(a):
powiem tak,
odkąd wybudowali i oddali do użytku nowy budynek ceny poszły dość mocno do góry - pamiętam właśnie noclegi za 15 złotych, ostatnio usłyszałam bodajże 36 zl.
plus - dość znaczna podwyżka cen jedzenia i zmniejszenie porcji.
plus (ale może takie moje szczęście parszywe, bo zdarza mi się trafiać na takie akcje) - niestety imprezy w schronisku do 3 nad ranem, na które nie dość że obsługa nie reaguje to jeszcze w nich uczestniczy...
niestetySad

A no to faktycznie niefajnie, ale aż mi się nie chce wierzyć.
Chyba muszę pojechać i sprawdzić.

Zresztą niech nawet będą noclegi i po 40 zł w "dwójkach" z łazienkami, jeśli ktoś ma takie życzenie, ale aby nadal pozostały takie - może nie po 15 ale po 18 zł na sali zbiorowej.
Jeżeli takie nadal są - to wszystko wg mnie OK.

Co do dawnej "Hawiarskiej" - w sali po lewej od wejścia jest mocno dymiący kominek, zaś w kuchni tradycyjnie piec kuchenny.
Nie pamiętam jak było dawniej, ale chyba nic się nie zmieniło.

W grudniu miałam pecha, bo trafiłam na okres dość silnych mrozów, a w chałupie jak nikt nie mieszka na stałe to mocno się wychładza.
Nawet woda w toalecie i w kranie zamarzła i trzeba było 24 godz. palić w piecu aby się to wszystko rozmroziło.

Pozdrowienia

Basia

RE: Ranking schronisk górskich - mirek - 07-07-2011 09:17 AM

Wiecie co? Takie posty od [/b]farben-meteorów powinno się usuwać .Chyba że służy wymianie informacji jak teraz a nie kryptoreklamy.ok

RE: Ranking schronisk górskich - Piotr A. - 07-07-2011 03:06 PM

Głosowałem na schronisko na Turbaczu zawsze mi się tam podoba i nie tylko tam .Big Grin

RE: Ranking schronisk górskich - Mallaidh - 07-07-2011 04:28 PM

Na Turbaczu? Nie wiem czemu. rozumiem, że ładny ma widok z okna, ale poza tym bez szału.
W pokojach brak wielu przydatnych turystom sprzętów - wieszaki, krzesła, suszarnie.

U mnie w czołówce, ale bez kolejności, Bereśnik, Cyrla, Niemcowa, Roztoka, Wierchomla.

RE: Ranking schronisk górskich - mieciur - 07-07-2011 04:50 PM

Nie zgodziłbym się tylko z Bereśnikiem - byłem ostatnio to bufet od 9 dopiero - trochę późno jak na schronisko. Do tego szambem śmierdziało :\
Ja dodałbym jeszcze Bacówke w Jaworcu w Bieszczadach Smile prądu brak ale obsługa i klimat w pełni to rekompensuje.

RE: Ranking schronisk górskich - Smotrawa - 07-07-2011 05:14 PM

Ale Jaworzec to nie jest województwo Małopolskie a tylko to obejmuje ranking.

Zdecydowanie za to brak mojej ulubionej chatki na Adamach pod Solniskiem, pewnie koledzy nie zgłosili Sad Ostatnio niestety źle tam się dzieje.

Byłam chociaż raz we wszystkich schroniskach z rankingu, w niektórych po kilka razy, czasem dawno, czasem niedawno.

Nie lubię Turbacza, bo to moloch i jakoś zawsze trafiał mi się niezbyt czysty pokój i niezbyt czyste łóżko, oprócz Cyrli bardzo lubię Bereśnik i chatkę na Niemcowej.

Wydaje mi się jednak, że trudno w ogóle porównywać takie schroniska jak Turbacz, Chochołowska czy Prehyba z chatkami, jak Gocha czy chatka na Niemcowej. Zupełnie inny rodzaj schroniska.

B.

RE: Ranking schronisk górskich - lucyna - 07-07-2011 07:23 PM

mieciur napisał(a):
Nie zgodziłbym się tylko z Bereśnikiem - byłem ostatnio to bufet od 9 dopiero - trochę późno jak na schronisko. Do tego szambem śmierdziało :\
Ja dodałbym jeszcze Bacówke w Jaworcu w Bieszczadach Smile prądu brak ale obsługa i klimat w pełni to rekompensuje.

Musiałeś tam dawno być, przed chwilą ostrzegłam przed tym schroniskiem w innym wątku.

RE: Ranking schronisk górskich - mieciur - 07-07-2011 07:28 PM

Byłem w tamtym roku. Było OK. Ale może to kwestia punktu widzenia. Pies był ale nikogo nie pogryzł. Widocznie coś się musiało zmienić.

RE: Ranking schronisk górskich - PiotrekDz - 07-07-2011 07:48 PM

Mnie szkoda bacówki w Bartnem. Marnuje się, wystrój w zasadzie żaden, pusto w gablotach i ogólnie stęchły klimat.
A obiekt ma potencjał, wszak są bacówki tego typu co aż miło wejść.

Turbacz ma u mnie plus i to duży!
Razu jednego, gdy zbiorówka była zajęta dostałem z kuzynem dwójkę w cenie...zbiorówki.
Ładny gest.

RE: Ranking schronisk górskich - gosia3ek - 07-07-2011 07:55 PM

zgodzę się ze Smotrawą, jak tu porównywać molochy typu Ornak Chochołowska czy Turbacz - ogromne schroniska, gdzie przewija się masa ludzi; z chatkami studenckimi rozrzuconymi gdzieś po górach...
miałam problem ale w końcu padło na wierchomlę - bo nie mam się tam do czego przyczepićWink

RE: Ranking schronisk górskich - spacetech1 - 15-07-2011 10:31 AM

Wyniki

W II Rankingu schronisk górskich ?n.p.m.? zwyciężył obiekt na Hali Lipowskiej w Beskidzie Żywieckim, od ponad 40 lat prowadzony przez Marię Gowin. Na drugim miejscu znalazła się Andrzejówka w Górach Kamiennych, na trzecim tatrzańska ?Stara Roztoka?, na czwartym Pasterka w Górach Stołowych, a na piątym schronisko pod Łabskim Szczytem w Karkonoszach. Zwycięzca poprzedniej edycji z 2009 r. trzyma wysoki poziom, bo schronisko na przełęczy Przegibek zajęło wysokie, szóste miejsce.
Najgorzej ocenione zostało...

http://www.klubpodroznikow.com/testy/105-art-testowe/1037-ranking-schronisk

RE: Ranking schronisk górskich - lucyna - 15-07-2011 10:43 AM

Wrrr, aby zobaczyć ranking należy się zarejestrować

RE: Ranking schronisk górskich - mirek - 15-07-2011 01:13 PM

lucyna napisał(a):
Wrrr, aby zobaczyć ranking należy się zarejestrować

Dokładnie,aż taki ciekawy nie jestem żeby się tylko po to rejestrować.giggle

RE: Ranking schronisk górskich - Łukasz - 15-07-2011 01:19 PM

Albo kupić gazetę. Tylko niech nikt nie pisze, że droga.

RE: Ranking schronisk górskich - Sokół - 15-07-2011 01:25 PM

Gazeta droga. Ale rejestrować też mi się nie chce. Leń mnie ogarnął.

RE: Ranking schronisk górskich - Łukasz - 15-07-2011 01:29 PM

To znaj mą dobroć. Jak kupię to przepiszę ranking.

RE: Ranking schronisk górskich - mirek - 15-07-2011 01:48 PM

Łukasz napisał(a):
Albo kupić gazetę. Tylko niech nikt nie pisze, że droga.

Dobrze,nie napiszę i za te pieniądze idę na Piwko

RE: Ranking schronisk górskich - Łukasz - 15-07-2011 05:42 PM

Czas na Najlepszych z Najgorszych:

5. Schronisko na Magurze Małastowskiej
4. Kremenaros w Ustrzykach Dolnych
3.Orlica w Szczawnicy.
2.Chatka Puchatka
1.Hala Szrenica

RE: Ranking schronisk górskich - PiotrekDz - 15-07-2011 06:04 PM

To by się zgadzało z moimi wrażeniami z tych schronisk Rolleyes

RE: Ranking schronisk górskich - lucyna - 15-07-2011 06:54 PM

Łukasz napisał(a):
Czas na Najlepszych z Najgorszych:

5. Schronisko na Magurze Małastowskiej
4. Kremenaros w Ustrzykach Dolnych
3.Orlica w Szczawnicy.
2.Chatka Puchatka
1.Hala Szrenica

Sędzia kalos, sędzia kalosz
Nie ma gorszego schroniska niż Kremenaros w Ustrzykach G.
na pewno nie jest nim schron na kocie 1228 m.

RE: Ranking schronisk górskich - gosia3ek - 15-07-2011 08:21 PM

hmmm ja bym tu się wahała jeżeli chodzi o najgorszych - między orlicą a kremenarosem... na nie/korzyść orlicy.
szrenica hm, nie nocowałam więc się nie wypowiadam

RE: Ranking schronisk górskich - lucyna - 16-07-2011 04:20 AM

Nie znam większości schronisk, nie sypiam w nich, bo są za drogie i świadczą kiepskie usługi, nie kręcę mnie też schroniskowe klimaty jak ranienie uszu przez Janków Muzykantów. Zatrzymuję się w nich na "popas". Dla mnie przede wszystkim schronisko to człowiek, który je prowadzi i stali bywalcy. Na drugim miejscu stawiam infrastrukturę. W Bieszczadach jest z tym problem i to duży. Większość schronisk jest po prostu do remontu, a Kremenaros do zrównania z ziemią. To miejsce jest zagrzybione, śmierdzi tam niesamowicie, ogólnie jest syf, a bywało, że goście skarżyli się na insekty. Ostatnimi czasy generuje nieciekawych bywalców. W porównaniu z nim to tzw. Chatka Puchatka bez wody i prądu to raj na ziemi.
Mamy jedno nowe schronisko na Przysłupiu Caryńskim, fajne, mi się podoba, ma swój klimat. Niegdyś bardzo lubiłam przesiadywać w kuchni wśród ludzi i zwierząt w schronisku Pod Mała Rawką, teraz wraz z ciągle zmieniającymi się osobami tam pracującymi gdzieś ten niepowtarzalny klimat i gościnność ulotniła się. Na Magurze Małastoowskiej mam sentyment do tego miejsca. Dawno tam nie byłam, ale pamiętam słynną windę, dobre pierogi i utrudniony kontakt z obsługą. No i guza kolegi, który wyrósł ciut za wysoko.