Górskie Forum Dyskusyjne - Górski Świat
Ceprostradą do nieba - Wersja do druku

+- Górskie Forum Dyskusyjne - Górski Świat (http://www.gorskiswiat.pl/forum)
+-- Forum: Wyprawy, relacje, opisy (/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Forum: Tatry (/forumdisplay.php?fid=19)
+--- Temat: Ceprostradą do nieba (/showthread.php?tid=2132)

Ceprostradą do nieba - Mallaidh - 13-07-2009 11:36 PM

Sporo wody w Rybim Potoku upłynęło od naszej ostatniej wizyty w Tatrach. Śnieżne je pamiętam, zimowe, a dziś ? lato uśmiechnięte pełną gębą zagląda w najciemniejsze zakamarki dolin. Późnym świtem, bo dopiero o 6 wyruszamy z Sącza by po 1,5h z radością zapłacić 20zł parkingowemu na Palenicy. Bileciki do kontroli i już po chwili możemy głaskać asfalt ceprostrady do Moka.

Plan na dziś napięty dosyć, z wielu miał składać się punktów, a wszystkie bardzo ciekawe. Wieść gminna niosła bowiem o wysypie gieesiowego ludku w terenie Moka.ok To po południu, a w dzionek czekał na nas Szpiglasowy Wierch i Wrota Chałubińskiego = dwa przedostatnie miejsca do "odfajkowania" na tatrzańskiej liście zdobyczy gosia3ka i mieciura (miejsca dostępne szlakiem w Tatrach polskich).

Poranek jest rześki, dający nadzieję na utrzymanie się dobrej pogody, szybko mijamy kolejne grupki ludzi (z kroniki ceproludów - pani z wózkiem na drodze do roztoki: "ta droga nie jest za dobra":uhmSmile, potem schronisko w dolinie Roztoki i wcinamy śniadanie przy Wodogrzmotach. Po nim zagłębiamy się w las otaczający szlak ku Dolinie Pięciu Stawów. Doliny o poranku mają swój urok, ta rześkość w powietrzu smakuje lepiej niż kawa, budzi, nadaje odpowiedniego rytmu sercu na cały dzień. Szybko osiągamy odbicie czarnego szlaku przed Siklawą.
[attachment=23970]
W tym miejscu dzwoni do nas Jego Adminowość siedząca gdzieś na górze, na Orlej Baszcie chyba. Zamieniamy słów kilka, umawiamy się na wieczór i w drogę. Wcześniej jednak gosia3ek udziela kilku rad pewnej rodzinie (z kroniki ceproludów - komentarz do tabliczki wskazującej 40' do DPSP i 15' do Siklawy: tam jest nachylenie 40 stopni, a tu tylko 15, więc pójdziemy tędy...giggle).
[attachment=23971]
Po chwili stajemy w dolinie 5 stawów, posilając się przed schroniskiem, z którego grupki "zmęczonych" nocą turystów rozchodzą się na wszystkie strony. Idziemy i my, wzdłuż stawu ku rozejściu szlaków niebieskiego i żółtego. Na morenie powyżej Wielkiego Stawu robimy popas posilając się napojem marki przypadkowo podobnej do nazwy tych gór. [attachment=23974]
[attachment=23972][attachment=23973][attachment=23975][attachment=23976][attachment=23977]

RE: Ceprostradą do nieba - Mallaidh - 14-07-2009 12:01 AM

Nabrawszy sił atakujemy Szpiglasową Przełęcz,
[attachment=23978][attachment=23979]
tuż przed łańuszkami obserwujemy pojedynczą kozicę, jednak atrakcją tego momentu z pewnością jest kobieta schodząca z przełęczy z dwuletnim dzieckiem siedzącym na baranablink. Z każdym jej krokiem spora gromadka zebrana u podnóża łańcuchów zamiera na chwilę, bo dziecko, niezabezpieczone choćby sznurówką kiwa się na wszelkie stronykwasny...
Odcinek łańcuchowy przelatujemy szybko i generalnie żelastwa nie używając w nadmiarze co owocuje naszym niezadowoleniem gdy po chwili stajemy na pełnej ludzi przełęczyHuh. Za grosz adrenalinki...
[attachment=23980][attachment=23981][attachment=23984]
Uciekamy więc na Szpiglas, gdzie w zagłębieniu skał zakładamy mały ogródek piwny. Pogoda ciągle OK, może bez słonecznego szału, ale w sam raz na spacer. Potem w dół ceprostradą ku rozwidleniu szlaków. Tam spotykamy wycieczkę z naszego miasta idącą w przeciwnym kierunku, obserwujemy Mnicha w poszukiwaniu Edyty i Smoka, z którymi wcześniej zagadliśmy przez telefon.

tu ktoś na Mnichu:
[attachment=23982]
a tu wg Edyty - Sylwek z kolegą:
[attachment=23983]
Nasz cel to Wrota, maszerujemy surową scenerią Doliny za Mnichem. Na szlaku ponad nami gosia3ek wypatruje kozicę. Mi nie trzeba było więcej - to moje pierwsze spotkanie z tak bliskiej odległości, oddaję jej więc kijki i z odbezpieczonym aparatem biegnę co sił do góry. Skubane dwie owce górskie skubały sobie trawkę tuż obok ścieżki za nic nie chcąc opuścić ani kęsa soczystego posiłku. Dopiero gdy znaleźliśmy się 20m od nich, raczyły leniwie skierować się na półkę skalną, skąd wyzywały nas po swojemu.
[attachment=23985][attachment=23986][attachment=23987]
Na szlaku ku wrotom było nieco trudności - dwa płaty śnieżne powodowały całkiem niezłe akrobacje u osób bez odpowiedniego obuwia. Do tego można było oberwać w łeb kamieniem poczęstowanym przez kogoś schodzącego z góry. Wrota urzekły nas swoją cisza, skromnym, acz miłym dla oka widokiem, a i szlak nań naprawdę fajnie daje po nogach.
[attachment=23988][attachment=23989][attachment=23990][attachment=23991]
Ze skrzyżowania z ceprostradą dzwonimy do naszych pajęczaków - oni już w drodze do Moka, więc i my śpieszymy nóżki w dół. Przed 17 zajmujemy stolik na tarasie, zamawiamy płyniki turystyczne i oczekujemy naszych Forumowiczów. Pojawiają się, i to w składzie większym - Edyta, Sylwek i Łukasz. Wspólnie konsumujemy tą chwilę
[attachment=24046]
by rozejść się każdy w swoim czasie i kierunku (oczywiście przez 9km był on wspólny dla nas i Edyty). Z Palenicy wbijamy się w Zakopane, gdzie oczekiwał nas Pedro, skrupulatnie notujący obecność członków GŚ w swoim pewnie tajnym zeszycie Wink. Dzień zakończyliśmy krótką kolacją w barze Fis vis a vis dworca PKS. Potem już śniło mi się, że wracałem do domu...

RE: Ceprostradą do nieba - Agnieszka.S - 14-07-2009 12:15 AM

No jaka miła relacja na dobranoc, pewnie przyśni mi się przemiła ekipa sądeckaSmile
Ciekawy, lekki opis, foty kozic-rewelacja, widoków i współtowarzyszy równieżWink
Pozdrawiam serdecznie!Smile

RE: Ceprostradą do nieba - Sylwester - 14-07-2009 05:15 AM

Potwierdzam, ten niebieski to ja - pozdrawiam

RE: Ceprostradą do nieba - Łukasz - 14-07-2009 06:19 AM

Mallaidh napisał(a):
jednak atrakcją tego momentu z pewnością jest kobieta schodząca z przełęczy z dwuletnim dzieckiem siedzącym na baranablink. Z

Komentarze przy Morskim stoliku odpowiednio pokazały nasze odczucia wobec tej pani.

RE: Ceprostradą do nieba - Hella - 14-07-2009 06:54 AM

Agnieszka.S napisał(a):
...foty kozic-rewelacja...

Niom, jedna taka wskoczyła mi dziś na pulpit giggle

RE: Ceprostradą do nieba - Edyta85 - 14-07-2009 07:07 AM

oby było więcej takich wypadów zakończonym wspólnym biesiadowaniem Big Grin

RE: Ceprostradą do nieba - Pedro - 14-07-2009 07:15 AM

No i ładnie - duchem chwilami szedłem z Wami, a ciałem cały czas po sąsiedniej grani Cool

Maciek Zadni Granat, a nie Orla Baszta - teraz się nie dziwię że mnie z dołu tam nie widziałeś Smile

RE: Ceprostradą do nieba - Pablo - 14-07-2009 09:33 AM

Przyjemnie się czytało Smile ...kurczaki, ile tych spotkań "przypadkowych" się porobiło - gdzie nie skierujesz kroki w Tatrach, tam jakiś forumowicz się szlaja Wink
A kto chce być jeszcze na różowo - pisać się na spotkanie z Adminem Toungue

RE: Ceprostradą do nieba - Łukasz - 14-07-2009 09:35 AM

Pablo napisał(a):

Z połówką czy 0, 7 ?

RE: Ceprostradą do nieba - Pablo - 14-07-2009 09:37 AM

Łukasz napisał(a):

Pablo napisał(a):

Z połówką czy 0, 7 ?

to zależy, który w kolejnosci będziesz Rolleyes

RE: Ceprostradą do nieba - Snieshka - 14-07-2009 09:46 AM

Widze, ze deptaliście mi po piętach , bo podobna trasę zrobiłam w sobote, ale jak starczy czasu to również postaram sie opisać swoje przygody Smile
Niestety ja nie miałam tyle słońca, bo przez szpiglasową wędrowałam w gęstych chmurach, ale i tak było świetnie.

RE: Ceprostradą do nieba - Pedro - 14-07-2009 09:49 AM

Widzę, że róż zrobił furorę - jak już z flaszkami się chcecie po niego ustawiać Rolleyes Jak coś to pisać na PW, dogadamy się jakoś Big Grin

RE: Ceprostradą do nieba - Snieshka - 14-07-2009 09:58 AM

to jeszcze apel złóż zeby CI gratis barek dorzucili, bo gdzie Ty będziesz biedny te wszystkie flaszki trzymał? Toungue

RE: Ceprostradą do nieba - Łukasz - 14-07-2009 10:07 AM

Taaaaaaa, trzymaj w barku ... Prokuratura, Dom Dobroci i inne jednostki pozytku społecznego już czekają ... Wink

RE: Ceprostradą do nieba - Mallaidh - 14-07-2009 10:10 AM

hehe, a niebieski po ile chodzi? Wink

RE: Ceprostradą do nieba - Snieshka - 14-07-2009 10:12 AM

po dwie flaszki Toungue

RE: Ceprostradą do nieba - Edyta85 - 14-07-2009 10:13 AM

a Gosia3ek dalej żyje w błogiej nieświadomości? czy ktoś może ją już poinformował?
Mój róż widzę robi craz większą furorę Toungue

RE: Ceprostradą do nieba - dr.Etker - 14-07-2009 02:36 PM

Fajnie i bardzo uroczo ok( i znów zatęskniłem za Tatrami uhm )
Thx za opis i zdjęcia. Smile
Pogoda widzę dopisała ... i ten róż jako dodatkowa bonifikata ... Rolleyes Smile -bardzo twarzowy Smile
Dziewczęta-a może by tak zaszpeić się-w różowe gore i inne dodatki ? Smile Cool

RE: Ceprostradą do nieba - mar.an - 14-07-2009 02:51 PM

Ale kamzików na Waszych fotografiachRolleyes
I błękit nad Tatrami. Wszystko, czego do szczęścia trzebaSmile

RE: Ceprostradą do nieba - Edyta85 - 14-07-2009 03:15 PM

dr.Etker napisał(a):
Dziewczęta-a może by tak zaszpeić się-w różowe gore i inne dodatki ? Smile Cool

myślałayśmy juz o tym, tylko istnieje obawa że już jest wszystko w tym odcieniu wykupione innocent

RE: Ceprostradą do nieba - mieciur - 14-07-2009 05:24 PM

No fajna relacja, już dwa dni od powrotu a myślami dalej jestem tam na szlaku Smile super sie wtedy szło, choc nogi dnia nastepnego dały znac o sobie. Miło było się spotkac, z Wami a i możemy sie cieszyć, że nasz GŚ jest coraz bardziej widoczny na szlakach Smile

RE: Ceprostradą do nieba - Mordimer - 14-07-2009 06:45 PM

super wycieczka, no i gratuluję odhaczenia ostatnich nieprzebytych znakowanych miejsc w Tatrach polskich

RE: Ceprostradą do nieba - lapikus - 14-07-2009 07:23 PM

Tworzycie razem fantastycznie zgraną grupę. Relacje w wykonaniu autora, to zawsze jest majstersztyk pióra pisanego. Bardzo lubię się w nie wczytywać. Kwintesencja opisu wycieczki z rewelacyjną stylistyką. Jeżeli dodamy do tego wyśmienicie zrobione zdjęcia, to jawi się dzieło doskonałe pod każdym względem. Sama trasa pobudziła i mą wyobraźnię podsycając tym samym buńczuczny nastrój, w jaki się ostatnio wprawiam. Podjęcie decyzji o Taterkach, oczywiście tych niższych, coraz bliżej. Straszliwie zazdroszczę Wam takiej ekipy i tak częstych wypadów. Ślązoki, może byśmy tak wzięli przykład z Sądecczyzny?

RE: Ceprostradą do nieba - Sokół - 14-07-2009 07:32 PM

Ślązoku Cieszyński, możemy zrobić jakąś ustawkę w Beskidach, why not?

RE: Ceprostradą do nieba - Dosia - 14-07-2009 08:50 PM

Nowosądeccy szaleją Smile Ostatnio pomyślałam że będę sobie chodzić ich śladami, bo bardzo mi się spodobał ich poprzedni wypad -...ale przy tak mnogich relacjach to nawet za 5 lat tego nie obchodzę Sad

RE: Ceprostradą do nieba - lapikus - 14-07-2009 08:56 PM

Sokół napisał(a):
Ślązoku Cieszyński, możemy zrobić jakąś ustawkę w Beskidach, why not?

Sezon w pełni, czas najwyższy pomyśleć w końcu o jakieś integracji.

RE: Ceprostradą do nieba - lapikus - 14-07-2009 08:58 PM

Dosia napisał(a):
Nowosądeccy szaleją Smile Ostatnio pomyślałam że będę sobie chodzić ich śladami, bo bardzo mi się spodobał ich poprzedni wypad -...ale przy tak mnogich relacjach to nawet za 5 lat tego nie obchodzę Sad

Dosia, nie pękaj. Wszystko przed nami. Dokładnie taki sam plan zaświtał mi w mojej głowie. Może się jednak uda?

RE: Ceprostradą do nieba - Stasiu - 14-07-2009 09:18 PM

Fajna wyprawa i relacja. Jak dobrze się chodzi ze sądeczakami. Mam ich wpisanych z Faterki. Smutno mi za nimi Sad Trza coś wymyśleć. Powodziska ok

RE: Ceprostradą do nieba - Mallaidh - 14-07-2009 09:57 PM

W imieniu naszej trójki dziękuję za tak ciepłe słowaRolleyes

Więcej zdjęć z wycieczki znajdziecie na:
http://picasaweb.google.pl/Maciej11980/TatrySzpiglasIWrota#

pzdr

p.s.zamiast chodzić po naszych śladach - po prostu wpadnijcie do nas na bibę Wink

RE: Ceprostradą do nieba - gosia3ek - 19-07-2009 08:18 PM

Maciek jak zwykle wymiata z relacją Wink
a ja dorzucę tylko zdjęcie, jedno które obiecałam Łukaszowi - zatytułowane "nasz kierowca" Wink : [attachment=24123]

i drugie - "rodzinne" ze spotkania w moku Smile : [attachment=24124]

RE: Ceprostradą do nieba - Łukasz - 20-07-2009 06:59 AM

Kierowca, jak widać , w formie życiowej Wink

Sympatyczne zdjęcie "rodzinne". Ciekawe jakie będą z sądeckiego ? innocent