![]() |
|
Ciężar plecaka - Wersja do druku +- Górskie Forum Dyskusyjne - Górski Świat (http://www.gorskiswiat.pl/forum) +-- Forum: Górskie tematy (/forumdisplay.php?fid=1) +--- Forum: Sprzęt/odzież górska (/forumdisplay.php?fid=4) +--- Temat: Ciężar plecaka (/showthread.php?tid=1358) |
Ciężar plecaka - Malgorzata_Wa - 21-08-2008 05:28 PM Ot takie przemyślenia mnie naszły w trakcie tego wyjazdu w Tatry... Zważyłam plecak dzisiaj po przyjeździe do chatki: 14,8kg... Jak na całodzienną wędrówkę po Tatrach Wysokich, sporo. Tzn. kłopot mój nie polega na wydolności ile na moim niepokoju o kolana... ile tak jeszcze pociągną? Wprawdzie stosunkowo szybko dochodzą do siebie (opuchlizna juz ustępuje, ból również a to raptem kilka godzin ) ale mam zamiar jeszcze wiele lat po Tatrach chodzić... Macie jakiś pomysł? z czego zrezygnować? co odchudzić? oto moja lista bagażu (letniego): 1. plecak (damski Karrimor 60-85l) 2. karimata 3. śpiwór 4. aparat fot 5. trzy koszulki z krótkim rękawkiem 6. dwa cienkie polarki z długim rękawem 7. kurtka 8. długie spodnie 9. spodnie 3/4 (dla panów: za kolana) 10. 4 pary skarpet 11. skórzane klapki 12. klapki pod prysznic 13. peleryna p-ci deszczowa 14. stuptuty 15. menażka 16. maszynka 17. kartusz 18. kubek porcelanowy (szczęśliwy! jeździ ze mną od samego początku - nie do zamienienia na żaden inny! )19. łyżko-widelec, ściereczka, zapałki 20. zupki, kisiele, budynie i kaszki po 1 na dzień plus 2 zapasu, herbaty expresowe po 3 na dzień 21. kilka czekolad (teraz 4) 22. dwa komplety bielizny 23. ręcznik (szybkoschnący) 24. kosmetyki (pasta, szczoteczka, dezodorant - wszystko w wersji mini, płyn do mycia włosów i ciała - 2w1, grzebień) 25. chusteczki do nosa: 1 paczka na 2 dni 26. paczka do damskiej higieny intymnej 27. kijki 28. dwie książki 29. potrfel 30. 1,5 litrowa butelka wody 31. karidupka 32. klucze od chatki 33. koc termoizo O butach nie napisałam bo przez cały czas werówki miałam na sobie ![]() To wszystko. Wg mnie nie mam z czego rezygnować. To jest wersja bez sprzętu do wspinu i bez namiotu. Plecak ma/iał jeszcze moce objętościowe (spore) i mogłam włożyć i uprzaż i linę i szpej i namiot... ale tym razem łazikowałam i spałam pod dachem. Co Wy na to? jak to odchudzić? macie jakies pomysły? RE: Ciężar plecaka - Zoe - 21-08-2008 05:35 PM Karidupka? Brzmi jakoś egzotycznie. Co to?
RE: Ciężar plecaka - Pablo - 21-08-2008 05:59 PM Zoe napisał(a): Karidupka? Brzmi jakoś egzotycznie. Co to?
![]()
To jakaś kara na dupkę hehe RE: Ciężar plecaka - Malgorzata_Wa - 21-08-2008 06:00 PM Zoe napisał(a): Karidupka? Brzmi jakoś egzotycznie. Co to?
![]()
RE: Ciężar plecaka - Zoe - 21-08-2008 06:19 PM A to o takie luksusy na szlaku chodzi! Ja swej szanownej nie szanuję, siadam gdzie popadnie
RE: Ciężar plecaka - Sylwester - 21-08-2008 06:21 PM Jeśli będziesz spała w schronisko, to odstaw palnik, kartusz i menażkę, karimata też Ci nie potrzebna, zostawił bym sobie jedną parę nielizny na zapas i jadną na siebie i po jednym ciuchu tam dzie sa po dwa, a zreszta jak będziesz w tym samym schronie to weź nawet to wszystko co masz, a na trase będziesz zabierała minimum socjalne + karidupkę RE: Ciężar plecaka - Stasiu - 21-08-2008 07:15 PM Małgorzato, trochę by chciało więcej konkretyzować. Bo Twoje pytanie dotyczy "co zabrać na całodzienną wyprawę?". Trochę sporo. Coś potem taszczyła na "E"? Chyba plecak musiał mieć 50 kg. RE: Ciężar plecaka - Malgorzata_Wa - 21-08-2008 07:59 PM Stasiu napisał(a): Małgorzato, trochę by chciało więcej konkretyzować. Bo Twoje pytanie dotyczy "co zabrać na całodzienną wyprawę?". Trochę sporo. Coś potem taszczyła na "E"? Chyba plecak musiał mieć 50 kg.
RE: Ciężar plecaka - tomtur - 21-08-2008 08:19 PM Ja po ostatnim razie tez zastanawiałem sie co z tego wora wyrzucic ,ale kartusz zostaje ,w chacie Terygo wrzatku nie dostaniesz ,a jak rano bez kawki
RE: Ciężar plecaka - Malgorzata_Wa - 21-08-2008 09:03 PM no więc właśnie... pojechałam teraz z w zasadzie niewiadomą: gdzie będę spała i gdzie jadła. Oczywiście schrony były brane pod uwagę ale nie wiedziałm przecież czy będą miejsca a poza tym nie wiedziałam co mi do głowy strzeli i gdzie pójdę czy zabiwakuję...
RE: Ciężar plecaka - Stasiu - 21-08-2008 09:10 PM Malgorzata_Wa napisał(a):
1. plecak (damski Karrimor 60-85l)
2. karimata 3. śpiwór 4. aparat fot 5. trzy koszulki z krótkim rękawkiem 6. dwa cienkie polarki z długim rękawem 7. kurtka 8. długie spodnie 9. spodnie 3/4 (dla panów: za kolana) 10. 4 pary skarpet 11. skórzane klapki 12. klapki pod prysznic 13. peleryna p-ci deszczowa 14. stuptuty 15. menażka 16. maszynka 17. kartusz 18. kubek porcelanowy (szczęśliwy! jeździ ze mną od samego początku - nie do zamienienia na żaden inny! )19. łyżko-widelec, ściereczka, zapałki 20. zupki, kisiele, budynie i kaszki po 1 na dzień plus 2 zapasu, herbaty expresowe po 3 na dzień 21. kilka czekolad (teraz 4) 22. dwa komplety bielizny 23. ręcznik (szybkoschnący) 24. kosmetyki (pasta, szczoteczka, dezodorant - wszystko w wersji mini, płyn do mycia włosów i ciała - 2w1, grzebień) 25. chusteczki do nosa: 1 paczka na 2 dni 26. paczka do damskiej higieny intymnej 27. kijki 28. dwie książki 29. potrfel 30. 1,5 litrowa butelka wody 31. karidupka 32. klucze od chatki 33. koc termoizo
RE: Ciężar plecaka - tomtur - 21-08-2008 09:29 PM Koliba przy Litworowym stawie posprzatana i tylko czekała na jakiegos biwakowicz tez nie wiedziałem czy w schronie będzie miejsce i targałem spiwór i cały majdan jak by trzeba było spac gdzies pod kamieniem
RE: Ciężar plecaka - grazbird - 21-08-2008 09:53 PM ja zaczynam od: 1.mapnik (mapa. kompas,ołówek,notesik) 2.apteczka 3. latarka (czołówka) reszta to zbedne dodatki ![]() 4. bielizna (3 komplety, w myśl zasady: 1 na mnie, 1 schnie, 1 czysty) 5. kosmetyki: szczoteczka, pasta, dezodorant, woda po goleniu w mikroopakowaniu (podpatrzone u Paaula ), żel pod prysznic-zastępuje szampon i proszek do prania 6. kijki 7. jedzonko - no tu juz bywa różnie ![]() 8. cienki polarek ( taka setka z wysokim , rozpinanym konierzem) 9. kurtka od deszczu, spodnie od deszczu 10. kijki 11. reszta według uznania (w zależności od pory roku) RE: Ciężar plecaka - KasiaA - 22-08-2008 07:04 AM Małgosiu, a czapka, rękawiczki i czołówka? ![]() Stasiu fajnie zestawił co wyrzucić ![]() Pod prysznic zamiast klapek biorę woreczki foliowe, żeby w razie czego na nich stanąć. Już się nauczyłam ze biorę dwa podkoszulki szybkoschnące i 1 polar. Jeśli będę spała w górach to biorę gruby polar zamiast 100. Kartusz 0,5, prawda? Zamiast menażki ja biorę po prostu półlitrowy aluminiowy kubek (mogę w nim gotować albo zrobić sobie herbatę), tylko pamiętaj o dziwce kubek potrafi być gorący ![]() Stasiu też napisał ze mniejszy plecak, taki 50 litrów. Może byc i mniejszy, jest po prostu lżejszy. Pauulo pakuje sie do 35 litrów nawet na kilka dni biwaku pod niebem ze szpejem włącznie! (wiec się da, choć mi jeszcze to nie wychodzi... )
RE: Ciężar plecaka - grazbird - 22-08-2008 08:50 AM ja się pakuję do 45 litrowego plecaka.na kilka dni... Podejrzewam, że ciężar plecaka mam podobny do Twojego, biorę bowiem ok 3 litrów wody do picia...parę razy już się przegrzałem/udarowałem i nie chcę tego powtarzać... RE: Ciężar plecaka - Pablo - 22-08-2008 10:18 AM KasiaA napisał(a): ...
Kartusz 0,5, prawda? ... Pauulo pakuje sie do 35 litrów nawet na kilka dni biwaku pod niebem ze szpejem włącznie! (wiec się da, choć mi jeszcze to nie wychodzi... )
RE: Ciężar plecaka - Malgorzata_Wa - 22-08-2008 10:31 AM KasiaA napisał(a): Małgosiu, a czapka, rękawiczki i czołówka?
![]() ooo! zapomniałam umieścić na liście: jasne, że rękawiczki, czołówka i zapasowe baterie, mapa... ale czapki latem nie biorę! tylko opaskę. Stasiu fajnie zestawił co wyrzucić ![]() tez mi się podoba Twoje skreślanie Stasiu, poza jednym: z książek nie zrezygnuję... dużo czytam i zawsze ze sobą mam min. jedną. Uwielbiam wieczorem wyjść z piwkiem przed schron, usiąść na ławce lub jak nie ma miejsca ide gdzieś w kamienie (z karidupką) i czytam z górami przed sobą... a jak pogoda nie daje, to w schronie... cicho, ciemnawo, często zapalam czołówkę i czytam... nie zrezygnuję z tego ![]() Pod prysznic zamiast klapek biorę woreczki foliowe, żeby w razie czego na nich stanąć. o! to jest myśl... no nie stanę w brodziku gołą stopą... ![]() Pauulo pakuje sie do 35 litrów nawet na kilka dni biwaku pod niebem ze szpejem włącznie! (wiec się da, choć mi jeszcze to nie wychodzi... )
RE: Ciężar plecaka - KasiaA - 22-08-2008 10:37 AM Przepraszam, pomyliłam, 45 l, ale to i tak jak dla mnie wiele nie zmienia bo w zimie też tylko taki plecak bierze. A lina i szpej i tak trochę zajmują. Małgosiu, mamy chyba podobne plecaki ![]() EDIT: ale namieszałam z tymi liczbami! Plecak pauulo to 45 litrów (ja mam 35 mały) a kartusz chodziło mi 0,25 oczywiście, tylko dwójka się nie pojawiła... Dzisiaj nie będę liczyła pieniędzy
RE: Ciężar plecaka - Malgorzata_Wa - 22-08-2008 10:42 AM 35 czy 45... to wciąż dla mnie nie do przeskoczenia... ![]() Poza tym lubię swój plecak jest bardzo wygodny. Waży trochę, niestety, ale pasy ma tak wygodne, że nie za bardzo chcę z niego zrezygnować... Karrimory tak mają... są świetnie dopasowane, materiały są super tylko ten ciężar... trudno!Zresztą tak jak napisałam na początku: w plecaku miałam kupę luzu, upchnęłabym i linę i szpej i jeszcze by było miejsce... to nie o objętość chodziło ale o ciężar... ale już widzę co mogę odchudzić. Dzięki Wam!
RE: Ciężar plecaka - Stasiu - 22-08-2008 07:54 PM Malgorzata_Wa napisał(a): 35 czy 45... to wciąż dla mnie nie do przeskoczenia... ![]() ...
RE: Ciężar plecaka - Lacuna - 12-09-2008 10:19 AM Ja też potrafię się spakować w 45l; na trzy dni w Tatry np. się kiedyś wcisnęłam Włącznie z dziabą i rakami do środka, co by w Warszawie w drodze na Centralny ludzi nie straszyć ![]() Fakt, zamiast książki - gazetka [np. Detektyw ]
RE: Ciężar plecaka - mar.an - 09-11-2008 04:43 PM Mnie na 10 dni w Tatry, latem, spokojnie wystarcza wór 55l. I jeszcze miejsce na termos litrowy się znajduje , bo bez niego ani rusz.A z takich moich porównań wychodzi na to, że czy wyjazd 3-dniowy, czy 14-dniowy, to pewien stały zestaw w plecaku i tak musi być. Zwieksza się jedynie, bądź zmniejsza, ilość prowiantu. RE: Ciężar plecaka - Lotka - 09-11-2008 05:01 PM Lotka: ja mam plecak 85l i w zależności co włożę, to taki jest duży Plecory mają to do siebie, że można je ładnie zminimalizować, mniejszego niestety nie da się zmaksymalizować ![]() Aż strach się bać ile targam, jak jest na maksa wypełniony. Z rzeczy biorę stały zestaw: - bielizna (mało bo zakładam przepiórkę) - bluza termiczna - podkoszulek term. - polar - kurtka - spodnie - rajstopy - spodnie dresowe - skarpety grube (3x) - jeden krótki rękaw (zakładam przepiórkę) - bluzka z długim rękawem - klapki pod prysznic (przeca to nie waży wiela) Ja niestety targam jeszcze ok 4kg karmy dla psa na dłuższych wyprawach, na szczęście z dnia na dzień jest tego mniej Do tego miski i uprząż. Z reszty obowiązuje minimalizm: Mały ręcznik, przybory do higieny, apteczka! jedzenie waży zawsze najwięcej. śpij- wór, karimata. RE: Ciężar plecaka - Stasiu - 09-11-2008 08:28 PM Lotka. Może Antkowi zoorganizujesz plecaczek, żeby jedzonko nosił na swoim grzbiecie a Ty potem możesz zminimalizować swój worek do 55 - 60 l.
RE: Ciężar plecaka - Lotka - 09-11-2008 09:02 PM Lotka: Stasiu tak też myślałam, są takie sprytne juki [attachment=16714] Byłam nawet bliska kupienia, jednak na góry dodatkowe obciążenia dla psa nie jest dobre, to wszystko odbija się na stawach. Już nie wspominając o braku mocowania tego plecaka, a na obroży iść pod górę z Antkiem toż to była by męczarnia dla Niego. Więc zostaliśmy przy dzieleniu się karmą na dwa plecory, a 85L wbrew pozorom to wcale nie tak wiela na potrzeby kobiece hehe101 postów No ładnie !!
RE: Ciężar plecaka - Stasiu - 09-11-2008 09:42 PM No to Lotka udanego noszenia wora. Niech Ci plecak będzie lekkim
RE: Ciężar plecaka - Lotka - 10-11-2008 09:44 AM Stasiu napisał(a): No to Lotka udanego noszenia wora. Niech Ci plecak będzie lekkim
![]()
RE: Ciężar plecaka - KasiaA - 10-11-2008 11:05 AM Lotka, tak się zastanawiam, czy Ty nie chodzisz z Antkiem na szelkach? Do szelek zawsze mozna coś przymocować, nie koniecznie całe 4 kg, może to byc nawet 1 kg rozłożony ciężar. Nie wiem jakiej karmy używasz, ale często jak wyjeżdżałam z psami to zmieniałam im karmę na te wysokokalowyczne. Są droższe ale dużo mniej ich potrzeba, np dla kaukaza dzienne zapotrzebowanie to 300 g. A Puriny ProActive już dwa razy tyle. RE: Ciężar plecaka - Lotka - 10-11-2008 12:15 PM Lotka: Witaj Kasiu Tak chodzimy na szelkach typu sleed, choć zastanawiam się nad zwykłymi puszorkami na góry. Do tych pierwszych raczej ciężko coś umocować. Karmę też mam wysokoenergetyczną obecnie Red Mills Energy. Do tej pory karmiłam Acaną Sport, lecz ceny urosły kosmiczne ![]() A żeby nie odbiegac od tematu, zacerowałam dziurę w plecorku, mam nadzieję że mój "profesjonalny" szef "wszystko na wszystkim" nie będzie swoim ciężarem przeważał mnie na prawo
RE: Ciężar plecaka - Galleahad - 20-11-2008 03:22 AM Tak czytam, czytam i trochę zazdroszczę. Kiedyś pakowałem się na jednodniową wycieczkę w 20 litrów. Taki zestaw minimalistyczny: coś na niepogodę, coś na głód, mapa, apteczka, aparat i w sumie to tyle. Potem pojawiły się dodatkowe akcesoria, na które mnie było stać (pokrowiec na plecak, czołówka), zacząłem też nocować w schroniskach, więc trzeba było brać ciuchy na zmianę - przerzuciłem się więc na 40-stkę. Z aparatem i zestawem obiektywów przy pasie było to już nieźle obwieszone. Później zaczęły się obozy wędrowne - czyli wszystko się brało ze sobą. W 70-80 litrów się mieściłem. Potem pojawił się większy sprzęt foto i zaczęło się odchudzanie... A to mniejszy kartusz, a to jedno naczynie mniej, oszczędzam też na ciuchach, ręczniki już też lżejsze... ale i tak noszę ok. 8 kg sprzętu foto na 1/3 plecaka, i na jednodniowe wycieczki wychodzę z mocno niedopakowaną... setką Na wypady wędrowne biorę minimum a i tak wychodzi lekką ręką 25-26 kg (a bywa czasem więcej). A może by tak zostawić całe te żelastwa i szkła i pójść kiedyś na lekko.... nieeee - bo jeszcze będę sobie pluł w brodę, że jakąś superokazję przepuściłem. Cóż kolana jeszcze całe. RE: Ciężar plecaka - Mordimer - 20-11-2008 08:15 AM Galleahad napisał(a): Cóż kolana jeszcze całe.
RE: Ciężar plecaka - Sokół - 21-12-2008 11:51 AM U mnie w zależności od długości wypadu - pakuję klamory w deutera 35l lub w Milo 65+10. Deuter jest o wiele wygodniejszy, ale na dłuższe wypady niestety - za mały. Na szczęscie skończyły się czasy pleckaków z aluminiowym - zewnętrznym stelażem, więc w razie potrzeby mozna większy plecak zmniejszyć. Pamiętam, jak kiedyś szedłem z Jordanowa przez Pasmo Polic i Babią Górę do Węgierskiej Górki. Pomysł był taki, że do jednego wielkiego plecaka spakowaliśmy sie w dwójkę wraz z kolegą. Mieliśmy wtedy po 16-17 lat. Plecak ważył jakieś 30 kg, bo było w nim wszystko do jedzenia i picia na trzy dni oraz wiele niepotrzebnych gratów. Założenie było - zmieniamy się co godzinę. Pomysł okazał się niewypałem do tego stopnia, że odbiliśmy na Hali Śmietanowej do Zawoi i tyle nas w górach widzieli. na kilkunastodniowy wyjazd po schroniskach mam teraz plecak nabity na ok. 20 kg. Pomysł noszenia prowiantu spalił na panewce w 2007. Chleb się zepsuł, plecak ważył coś pod 30 kg, przyjemności wiele nie było, a i na zupkach chińskich nie ma szans przeciągnąć dłużej niż dwa - trzy dni. Dlatego teraz oszczędnie z wagą plecaka - komfort dużo większy - a jedzonko w miarę możliwości w schroniskach. RE: Ciężar plecaka - Pablo - 21-12-2008 01:23 PM Nie wiem skąd Wy właśnie bierzecie te 20-30 kg Mój ciężki plecak to było jakieś 15 kg na 16 dni wędrowania. Fakt, jedzenia było prawie nic, dokupowane codziennie, ale była karimata, śpiwór, namiot, kije, buty górskie (większość czasu w klapkach) i jakieś niezbędne sprzęty (typu apteczka, nóż, czołówka itp.) plus trochę ciuchów. Aha, plecak to 70+10 l. i dużo by więcej nie pomieścił do środka. RE: Ciężar plecaka - Stasiu - 21-12-2008 02:07 PM Pawle zapomniałeś, że niekórzy Forumowicze są masochistycznie nastawieni i dodatkowo zabierają do plecaka 4 cegły . Nie musisz się starać. Ja też mam plecak na dwa tygodnie ciężki około 15-16 kg i zawsze rozmyślam dlaczego znów się tak tyram. Chciałbym też widzieć jak ktoś wesoło chodzi po kopczykach z 30 kg worem.
RE: Ciężar plecaka - Krzysiek - 21-12-2008 02:33 PM Jeśli wybieram się w Beskidy na jeden dzień to zazwyczaj wystarczą kieszenie na coś do picia, małe jedzenie i aparat w Tatry na jeden dzień tak samo, jeśli muszę już nosić kask i troszkę żelastwa to zabieram plecak do 20l, na biwak niestety trzeba zabrać więcej sprzętu i wtedy wybieram już duży 80l ale nigdy nie jest nabity. Pewnie dało by się wszystko upchać do 40l ale dobrze się tak pakuje na styk gdy jesteśmy w domu albo schronisku, gorzej w terenie jeśli szybko trzeba się do czegoś dostać a tu wszystko tak pięknie upakowane, że ręki nie włożysz ![]() Maksymalnie osiągnąłem 16kg i dało się to już odczuć na podejściach, na szczęście schodziło się lepiej bo niosłem napoje dla czekających znajomych i zjadłem jedzenie
RE: Ciężar plecaka - mar.an - 21-12-2008 02:34 PM Stasiu, Sokół nosi ze sobą 3 kilo kiełbasy, prawie pięć litrów płynów (wody i herbaty) i nie wiem co tam jeszcze pakuje, ale wór ma wielki zawsze. Apetyt Jego nie zna granic, tak więc połowa plecaka to jadło Troche Mu kolana trzeszczą przy noszeniu plecaka , ale jakoś sobie radzi jeszcze .
RE: Ciężar plecaka - Stasiu - 21-12-2008 05:05 PM Mar.an przyznaj, że Twojemu Ostrowzrocznemu też coś dorzucisz swojego mu do plecaka. Jednak widziałem, że i Ty masz niezbyt mały woreczek. Może wszystko taszczy Sokolik a Ty masz plecak wyłożony papierem, żeby na pozór wyglądało efektywistycznie . Miłego noszenia
RE: Ciężar plecaka - mar.an - 21-12-2008 09:11 PM Przykro mi Stasiu, ale nie mogę się tu z Tobą zgodzić ![]() Sama wlokę swoje graty - nie ma taryfy ulgowej ![]() Sokół niesie jedynie większą ilość wody niż ja. Ja za to mam dodatkowy termos No i u mnie mniej prowiantu i toboły wszystkie zawsze mieszczę w plecaku 55-litrowym. Czasem tylko śpiwór gdzieś na wierzchu muszę przytroczyć. I nie narzekam na ciężar - pierwszego dnia ciężko, ale za to następnego już się bez domku na plecach nie umiem obyć
RE: Ciężar plecaka - Michał_DG - 21-02-2017 09:38 AM Tema stary mocno zakurzony. Jednak czytam i tym co zabieracie i ile to waży i też mnie to zastanawia. Mam jakiś stary plecak urok kosza na śmieci z bocznymi kieszeniami komorą górną i osobną dolną. Posiada jeszcze kieszeń na czapie i nie zadurzą w centralnej można jeszcze powiedzieć, że jest jeszcze jedna zaraz za plecami tam wkładam mapę. Ja pakuje się do plecaka razem z 6 letnim synem. Do 40 l ventury się nie zmieściłem. Ogólnie pakuje się na wyjazd w sobotę nocleg w schronisku i w niedzielę powrót. Sądzę że na więcej dni wiele więcej bym nie brał. Zabieram ze sobą 1. Mapa 2. Książki GOT 3. Czołówki 3 szt dla mnie syna i kolegi plus zapasowe baterie 4. Ładowarka do telefonu plus power bank 5. Klapki do schroniska 6. Bielizna po szt. 7. Zapasowa czapka i rękawiczki 8. Dwa metalowe kubki 0,5 l 9. Dwie konserwy po 300 g 10. 4 zupki chińskie 11. 1,5 litra wody 12. Apteczka ( taka mała) 13. Ręcznik szybkoschnący (średni) 14. Chleb ok 500 g 15. Łyżko widelce 2 szt 16. Nóż z osłonką 17. Scyzoryk przy pasku 18. Okulary słoneczne. 19. Słodycze dla syna ( zauważam że za dużo) 20. Zapasowe buty dla syna 21. Pianki dla syna ( takie papucki) 22. Zapasowe spodnie nieprzemakalne ( z kurtki teraz zrezygnowałem) 23. Jeden mały śpiwór 650 g ( nie zawsze teraz zamiast kurtki był) 24. Zapasowa czapka i rękawiczki. 25. Dwa komplety ubrań spodnie dresowe, koszulki z krótkim 1 długim 1 cieplejsza 26. Moje spodnie dresowe 27. Moja bluza polarowa cienka 27. Moja kurtka zimowa lub górna z 3in1 28. Małe mydło, szampon, dezodorant, pasta szczotki 29. Leki młodego termometr syrop p. gorączkowy altacet w sprayu i nikurowsazyt 30. Bielizna młodego razy 2 wszystko 31. Kije dwa komplety 32. Raczki jakieś 650 g 33. Kawa, herbata, gorąca czekolada ( saszetki) Młody ma plecak ok 2 kg ma w nim swoją wodę ok 0.5-0.6 l, walkie-talkie, batoniki energetyczne, jakieś dla siebie oraz grę planszową, pionki kostka i tablet, chusteczki i chusteczki nawilżone. Z 6 latkiem uważam że lepiej mieć czegoś trochę więcej dla niego. Wiec sądzę że idąc na 3 dni wiele nie będzie się różnić to co on potrzebuje. Jak idzie z nami kolega on ma plecak 24 l teraz kupił większy i będziemy się bardziej dzielić bagażem. On ma swoje rzeczy plus 1 l termos, 1 l butelkę alu z wodą czasami jakieś pierdoły. Ja anie wiem jakiej pojemności mam stary plecak na nowy czekam 50 + 10 l. Zauważyłem parę rzeczy, z których mogę zrezygnować. Jednak może ktoś coś podpowie. Plecak ważył ok 13-15 kg młodego jak pisałem 2 kg kolegi nie wiem. Teraz będziemy mieli nowe plecaki wie i pakowanie będzie inne i zobaczę ile będzie kg. Chyba tyle i o niczym nie zapomniałem. RE: Ciężar plecaka - TomaszRT - 21-02-2017 10:01 AM Michał_DG napisał(a): Plecak ważył ok 13-15 kg młodego jak pisałem 2 kg kolegi nie wiem.
RE: Ciężar plecaka - Michał_DG - 21-02-2017 10:06 AM Mój waży do 15 kg jak mam wszystko przypięte do plecaka. Dwa komplety kijków, raki kurtka. Jak raki są na nogach a kije w rękach waga plecaka się zmniejsza ale i tak wydaje mi się, że ciężko będzie mi to obniżyć a jak dojdzie więcej jedzenia to waga wzrośnie nawet trochę. RE: Ciężar plecaka - grabarz - 21-02-2017 04:04 PM Jak idziemy z córką na więcej niż jeden dzień, to mój plecak wtedy waży + - 15kg. Plecak żony + - 10 kg. A córki + - 4kg. Tylko że my śpimy pod namiotem (namiot,śpiwory,garnek,kuchenka z małą butlą i cała reszta) Masz mały odnośnik, może to dla Ciebie będzie jakieś porównanie ?
RE: Ciężar plecaka - Stasiu - 21-02-2017 04:50 PM Michał_DG napisał(a): Mój waży do 15 kg jak mam wszystko przypięte do plecaka.
Dwa komplety kijków, raki kurtka. Jak raki są na nogach a kije w rękach waga plecaka się zmniejsza ale i tak wydaje mi się, że ciężko będzie mi to obniżyć a jak dojdzie więcej jedzenia to waga wzrośnie nawet trochę.
Sporo tego nosisz Michał. Jednak z młodym chyba tak trzeba. Ja już zapomniałem. RE: Ciężar plecaka - Michał_DG - 21-02-2017 05:14 PM Dla tego też napisałem co biorę bo juz nie wiem z czego zrezygnować. Mogę np z zapasowej czapki i rękawiczek dla mnie. Kolega ma już większy plecak wiec część jedzenia też pójdzie do niego. Teraz zrobię listę co biorę do plecaka i ile szt i zobacze ile kg będzie. Też pisałem wcześniej że na jeden dzień czy na 3 to mała różnica obiad i tak zawsze kupujemy. Będzie mi łatwiej jak mlody podrośnie. A teraz no cóż trzeba dac radę. RE: Ciężar plecaka - tango - 02-07-2017 02:15 PM Moim zdaniem można sobie darować kije trekingowe - o ile ktoś chodzi latem i nie ma poważnych problemów z kolanami. Używanie kijków pogarsza koordynację ruchową!!! Stanowisko UIAA w/w używania kijków trekkingowych Nie ma sensu branie aż dwóch par klapek, bo w tych "pod prysznic" można chodzić również po schronisku. Nie ma sensu zabieranie kilku par skarpet i T-shirtów na zmianę. Wystarcza jedna taka zmiana. Nie ma sensu zabieranie dezodorantu. Stuptuty poza zimą/wczesną wiosną oraz jakimiś wyjątkowo błotnistymi terenami też nie mają sensu! RE: Ciężar plecaka - Bruno Ochocki - 27-07-2017 10:04 AM Mam dwa plecaki. Jeden to lekka 18, nigdy go nie ważę. Potrafiłem zmieścić w nim ekwipunek na dwa dni. Drugi to 45+8. Ten natomiast służy mi na dłuższe wyprawy. Staram się nie przekraczać 15 kilogramów. Mieszczę się w nim ze sprzętem na wyprawy trwające "do tygodnia", takie z namiotem, karimatką i śpiworkiem. Nie potrafię chodzić z kijkami, zatem ten dylemat mi odpada. Zauważyłem, że jeżeli z czymś przesadzałem, to z ilością jedzenia. W moim przypadku, to była pierwsza sfera redukcji wagi. RE: Ciężar plecaka - Reinhold - 28-07-2017 09:31 PM tango napisał(a): Moim zdaniem można sobie darować kije trekingowe - o ile ktoś chodzi latem i nie ma poważnych problemów z kolanami. Używanie kijków pogarsza koordynację ruchową!!!
Stanowisko UIAA w/w używania kijków trekkingowych
W tym raporcie, który przytoczyłeś jest też mowa o tym, że w ciągu godziny marszu kije mogą zamortyzować kilka ton obciążenia wywieranego na dolną połowę ciała. Do mnie to bardziej przemawia, niż osłabiona koordynacja ruchowa. RE: Ciężar plecaka - zdrowaagata - 30-03-2022 08:41 AM Trochę sporo tych rzeczy masz w plecaku jak na jednodniową wycieczkę w góry. Polecam ubrać się na cebulkę i zminimalizować ilość rzeczy w plecaku. W plecaku mam tylko kurtę przeciwdeszczową, czołówkę, wodę, jedzenie, okulary, telefon , batony wysokoproteinowe i tyle
RE: Ciężar plecaka - wegiel115 - 15-07-2026 02:06 PM Aha, ciekawe wybory. |