Górskie Forum Dyskusyjne - Górski Świat
Wycieczka do ZOO z Julią-22.06.2008 r. - Wersja do druku

+- Górskie Forum Dyskusyjne - Górski Świat (http://www.gorskiswiat.pl/forum)
+-- Forum: Off-topic (/forumdisplay.php?fid=8)
+--- Forum: Tematy nie tylko górskie (/forumdisplay.php?fid=9)
+--- Temat: Wycieczka do ZOO z Julią-22.06.2008 r. (/showthread.php?tid=1236)

Wycieczka do ZOO z Julią-22.06.2008 r. - Agnieszka.S - 23-06-2008 08:02 PM

Może i to niewielka wyprawa, ale biorąc pod uwagę, że ja ostatnio nigdzie nie jeżdżę, to dla mnie zawsze cośSmile
Kierowana chęcią pokazania dziecku zwierzątek, które tak doskonale rozpoznaje w telewizji postanowiliśmy z Rafałem zabrać małą do ZOOSmile
Co prawda mamy za oknem bociany, fruwające jastrzębie, krowy, konie, lisy, zające, sarny, dziki itd.-ale zawsze fajnie by zobaczyć słonia, wilka i inne egzotyczne zwierzątkaSmile
Zapakowaliśmy więc siebie, małą i prowiant do samochodu i ruszyliśmy w kierunku oliwskiego ZOO.
Ludzi było niesamowicie dużo, za dużo trochę jak na mnie, ale nie ma co narzekać- w końcu to już wakacje..
Julka biegała po całym ZOO i palcem wskazywała słonia, żyrafę i inne zwierzątka, a była tym niezwykle podekscytowanaSmile
Najbardziej podobały jej się kaczki-bo to obok królików jej ulubione "zwierzątka"-tak więc na całe ZOO roznosił się głośny okrzyk" te-te, te-te"-co oznacza "kwa-kwa, kwa-kwa";)
Było naprawdę fajnie, rodzinnie, dla mnie również nowe doświadczenie (przebieranie kupki na trawie w ZOO-obeszły nas mrówki, a mała uciekała bez pieluchy-ale zaprawiona w bojach dałam radęWink)
Trochę ręce bolały nas od noszenia 12 kg żywej masy-jak małej odechciało się chodzić, ale nie ma co narzekać-było super!Smile
A oto kilka fotek!Smile
[attachment=12162]-przebieranie spoconej koszulkiSmile
[attachment=12163]-pamiątkowe zdjęcie z mamusiąWink
[attachment=12164]-odpoczynek po gonitwieSmile
[attachment=12165]-rogaty kolegaSmile
[attachment=12166]-pamiątka z ZOOSmile
[attachment=12167]-szczęśliwa, ale tak zmęczona byłam jak wróciłam do domuWink

RE: Wycieczka do ZOO z Julią-22.06.2008 r. - paulina - 23-06-2008 08:17 PM

Agnieszko- pamiątka z zoo kapitalna!!! Smile Smile Smile
Niesamowita jesteś- ostatnia fotka i komentarz- powalił mnie ze śmiechu Big Grin Big Grin Big Grin , ale myślę, że to takie bardzo pozytywne zmęczenie Smile
Miło i co najważniejsze razem spędziliście czas, pozdrawiam Was gorąco i przesyłam uściski dla małej kaczuszki- Julci Smile

RE: Wycieczka do ZOO z Julią-22.06.2008 r. - Stasiu - 23-06-2008 09:49 PM

Popieram rację Pauliny. Aga, lepiej nie mogłaś wyglądać, jak wróciłaś do domu giggle. ZOO to dobra inspiracja Big Grin

RE: Wycieczka do ZOO z Julią-22.06.2008 r. - Agnieszka.S - 23-06-2008 10:29 PM

Dzięki Paulinka i Stasiu za miłe słowa i przepraszam za umieszczenie tej "niegórskiej" wyprawy w nieodpowiednim dziale, ale już mój błąd został naprawiony przez siły "odgórne";)

RE: Wycieczka do ZOO z Julią-22.06.2008 r. - Pablo - 23-06-2008 10:32 PM

Hej hej Krajanka, ciesze się ze tak fajnie spędzacie czas... a powiedz no proszę, żyrafę można już oglądać ?? Bo ponoć miała się aklimatyzować gdzieś w ukryciu... tzn pana żyrafa, bo to on w wieku chyba ok 2 lata Smile

RE: Wycieczka do ZOO z Julią-22.06.2008 r. - Agnieszka.S - 24-06-2008 07:19 AM

Pablo napisał(a):
Hej hej Krajanka, ciesze się ze tak fajnie spędzacie czas... a powiedz no proszę, żyrafę można już oglądać ?? Bo ponoć miała się aklimatyzować gdzieś w ukryciu... tzn pana żyrafa, bo to on w wieku chyba ok 2 lata Smile

Właśnie też zastanawiałam się gdzie są żyrafyWink Szczerze mówiąc w tej całej gonitwie mogłam je ominąć i nie zauważyć, a specjalnie chciałam przyjrzeć się takiej jednej-bo ponoć ona "Karabinowa" żyrafaWink Rycho z Anettą wspominali, że płacą datki na żyrafę z oliwskiego zooSmile
Pozdrawiam Krajana!Smile

RE: Wycieczka do ZOO z Julią-22.06.2008 r. - dzienciol313 - 24-06-2008 07:49 AM

Agnieszko,nie mówiłaś,że Twoja Julka już samolotem latać potrafiBig Grin a biegania za mała to tak w ramach sportuBig Grin giggle

RE: Wycieczka do ZOO z Julią-22.06.2008 r. - spoko - 24-06-2008 08:12 AM

Agnieszko .może dla Ciebie niewielka wyprawa ale dla Julki na pewno była to wyprawa roku.Miło spędzony wspólnie czas i jeszcze w tak doborowym towarzystwie zwierzątSmile
A Gdańskie zoo należy do najładniejszych ponoć w Polsce.Byłem tam również z rodzinką
Pozdrawiam W

RE: Wycieczka do ZOO z Julią-22.06.2008 r. - Zoe - 24-06-2008 08:51 AM

O jaka miła rodzinna wycieczkaBig Grin Aż sama, pomimo tego, że stara jestem, chętnie bym się się przeszła. Nie pamiętam, tak szczerze, kiedy ostatni raz byłam w zooSmile Byłam chyba baaardzo malutkaWink
Julka jest rozkoszna ok

RE: Wycieczka do ZOO z Julią-22.06.2008 r. - Agnieszka.S - 24-06-2008 08:58 AM

Dzięki KochaniSmile Mała jest coraz fajniejsza, taka mądra, rozumie coraz więcej-więc i takie wycieczki są coraz ciekawszeSmile Powolutku zaczynam planować dalsze wojaże-zobaczymy co z tego wyjdzie..Wink Moja dusza podróżnika rwie się w światSmile

RE: Wycieczka do ZOO z Julią-22.06.2008 r. - Pablo - 24-06-2008 09:18 AM

spoko napisał(a):
...
A Gdańskie zoo należy do najładniejszych ponoć w Polsce.Byłem tam również z rodzinką
...

Ooooo Spoko to zależy kiedy byłeś, teraz jest dużo ładniejsze niż jeszcze kilka lat temu, odkąd zaczął sie sponsoring,( każda firma czy kto inny zajmuje sie konkretnym zwierzakiem czy wybiegiem/terrarium) Jeszcze tylko z misiem trzeba by było coś zrobić ma taką małą klitkę. Jak byłem mały to były małe zapyziałe klatki w których biegały małpki + szczury unsure (ale to już dawne czasy) fajne zoo bo poza miastem w otoczeniu naturalnego lasu duże wybiegi itp... polecam tez fokarium na Helu, z Trójmiasta w sezonie pływają tzw,. autobusy wodne - szybko i tanio na półwysep, można za chyba 5pln rower zabrać i wrócić lądem - ścieżką rowerową.

RE: Wycieczka do ZOO z Julią-22.06.2008 r. - Anetta - 25-06-2008 08:54 PM

Aga, miło mi było przeczytać Twoją "niegórską" relację, zwłaszcza, że oliwskie ZOO jest nam bliskie, bo odkąd mamy Tymka (a mamy go już 12 lat) jesteśmy tam corocznymi gośćmi. W tym roku już też byliśmy, w sobotę 14 czerwca, ale tym razem tylko z Tymkiem , bo Rysiek w tym czasie szkolił się na AWF. Ale to nie ostatnia nasza wizyta w tym roku w ZOO, o nie, bo przecież musimy zobaczyć te "nasze" żyrafy, które z tego co wiemy będzie można oglądać dopiero od 11 lipca, ale żyrafiarnia już stoi, sprawdziliśmy to z Tymkiem [attachment=12222]. Co roku przybywają do ZOO nowi mieszkańcy, my bardzo czekaliśmy na żyrafy, ale i inne nowo przybyłe zwierzęta zrobiły na nas wrażenie np gepard [attachment=12223]. A oto kilka innych zdjęć z naszej wyprawy: [attachment=12224], [attachment=12225], [attachment=12226], [attachment=12227], [attachment=12228]. Mam nadzieję Aguś, ze wycieczki do ZOO z Julką sprawią Wam tyle radości co nam, kiedy wybieramy się tam z Tymkiem (aczkolwiek zastanawiamy się, jak długo będzie chciał z nami tam jeździć). Do zobaczenia ... może w ZOO.

RE: Wycieczka do ZOO z Julią-22.06.2008 r. - Agnieszka.S - 26-06-2008 07:25 AM

Anettko-super wycieczka. My niestety do żyrafiarni nie dotarliśmy, mała ciągnęła nas w innych kierunkachSmile Geparda widzieliśmy, ale jakoś nie zrobił na Julce specjalnego wrażenia-za to na mnie tak-piękne są te dzikie kotySmile
Największa radość z wyjazdów do ZOO tkwi w tym, że to dzieci się cieszą, a my cieszymy się najbardziej ich radością i entuzjazmem z jaką przyjmują to co widzą, więc mam nadzieję, że nasze dzieci-będą jeszcze długo odwiedzać z nami i ZOO i wszystkie inne miejsca, które będziemy chcieli im pokazaćSmile
Ps. Do zobaczenia...Wink

RE: Wycieczka do ZOO z Julią-22.06.2008 r. - Pablo - 26-06-2008 08:41 AM

Kurczaki, zrobiłyście mi chrapką na te zoo, więc zaraz po urlopie się wybiorę z Bogusią... mimo że nie mamy jeszcze dzieci Wink ... akurat powinna już sie pojawić żyrafka.

RE: Wycieczka do ZOO z Julią-22.06.2008 r. - Snieshka - 26-06-2008 11:55 AM

Pablo napisał(a):
Kurczaki, zrobiłyście mi chrapką na te zoo, więc zaraz po urlopie się wybiorę z Bogusią... mimo że nie mamy jeszcze dzieci Wink

Pablo, moze czas to zmienic ? laughgiggle

RE: Wycieczka do ZOO z Julią-22.06.2008 r. - Rycho - 27-06-2008 02:51 PM

taaaaal Pablo może czas????? ja chciałem dodać że kiedy moja rodzinka się świetnie bawiła na wycieczce moje biedne kości bielały na parkiecie hali sportowej AWF-u, dobrze że później przyszli po mnie .... miał mnie kto zbieraćgiggle

RE: Wycieczka do ZOO z Julią-22.06.2008 r. - Sylwester - 27-06-2008 04:34 PM

cyt. z Agnieszki.S:
"Co prawda mamy za oknem bociany, fruwające jastrzębie, krowy, konie, lisy, zające, sarny, dziki itd.-ale zawsze fajnie by zobaczyć słonia, wilka i inne egzotyczne zwierzątka"
- jak ja bym miał za oknem np fruwającą krowę, to wcale nie jechał bym do ZOO, bo atrakcja większa na miejscu i niebezpiecznie bez stalowego parasola na pole wychodzić Wink

cyt. z Pabla:
"z Bogusią... mimo że nie mamy jeszcze dzieci ... akurat powinna już sie pojawić żyrafka"
- a żyrafka jak będzie miała na imię, że o ojca chrzestnego nie zapytam, bo pewnie już wiem Toungue

Jak ja cholera kocham tych Gdyńsko-Gdańskich Kaszubów ... Smile

RE: Wycieczka do ZOO z Julią-22.06.2008 r. - gosia3ek - 15-07-2008 01:24 AM

Aguś, dopiero teraz dopadłam Twoją relację i foteczki, wybacz
powiem tyle, - jakoś tam u Was nad morzem ciekawsze zwierzątka występują, żyrafy i inne take tam (że o latających krowach nie wspomnęWink żyrafy, ehhh, u nas w krakowskim zoo to tylko słonie są z takich większych i egzotycznych (z ciekawszych rzeczy to udało mi się zrbić focię, podczas pediukiuru słoniowego, który odbywał się za pomocą szlifierki kątowej z marketu - szacowana cena 29,90Smile
ale zawsze w zoo mi szkoda zwierzaków niestety, zwłaszcza "kotków", niby wiem, że one innego życia nie znają, ale to człowiek im tę szansę je odebrał.. aż przykro myśleć jakie szczęśliwe by mogły być na wolności... a tak to siedzą w klatce o wielkości 10 m kwadratowych ehhh kwasny

RE: Wycieczka do ZOO z Julią-22.06.2008 r. - Agnieszka.S - 15-07-2008 04:44 PM

Gosiu-wybaczamSmileNasze ZOO jest naprawdę piękne-co zostało tu już potwierdzone. Ja mam podobne odczucia co Ty jeżeli chodzi o niektóre zwierzęta. Niektórzy mieszkańcy nawet pewnie nie wiedzą, że są w ZOO- jak różnego rodzaju ptactwo-które lata i wraca na swoje miejsce do parku, lub małe pływające żółwie, którym chyba nie jest źle, jednak biedne lwy, tygrysy i inne podobne zamknięte w małych klatkach, które tylko chodzą jak otumanione w tę i nazad-tym to chyba nie jest najfajniej, ale co zrobić..
Nie pamiętam w którym miejscu w Polsce, ale zdaje się, że gdzieś bardziej na południu jest park safari, gdzie zwierzęta, nawet te bardzo niebezpieczne chodzą na otwartym terenie, a podziwiać je można z samochodu..

RE: Wycieczka do ZOO z Julią-22.06.2008 r. - Pedro - 15-07-2008 05:09 PM

Agnieszko i Gosiu, i moje zdanie na temat ZOO nie jest zbyt pochlebne. W mojej opinii nie powinno się tak trzymać zwierząt których natura ciągnie na otwartą i wielką przestrzeń. Niewątpliwie jest to ciekawa atrakcja np. dla dzieciaków ale jednak... czy cierpienia tych zwierząt (bo chyba inaczej tego nazwać nie można) są warte tego wszystkiego? (naturalnie tak jak wspomniałaś Aga powyżej - nie dotyczy to wszystkich gatunków).

Myślę, że każdy odczuwa dużo większą satysfakcję jak zobaczy takiego dzikiego zwierzaka w jego naturalnym środowisku. Ja wolę zobaczyć jednego zwierzaka na wolności niż setkę uwięzionych...

No to jeszcze kilka moich fotek (część pewnie już znacie Smile)

RE: Wycieczka do ZOO z Julią-22.06.2008 r. - Stasiu - 15-07-2008 07:14 PM

Fajnie Pedrosie. W jakim ZOO były te foteczki zrobione? uhm

RE: Wycieczka do ZOO z Julią-22.06.2008 r. - Pedro - 15-07-2008 08:02 PM

Tatry/Alaska Peninsula/Denali National Park