Górskie Forum Dyskusyjne - Górski Świat

Pełna wersja: W poszukiwaniu wiosny (2010)
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Jak rok temu, tak i teraz zakładam temat dla bliżej nie zidentyfikowanych wycieczek mających między innymi za cel spotkania z panią wiosnąSmile

W tym miesiącu nigdy nie chce mi się daleko chodzić. Zabieram więc leniwe cztery litery na spacery po okolicznych pagórach. Czasem w towarzystwie członka rodziny, czasem członka forum.

Part I "Co słychać na Cyrhli?"
Jak co roku - rodzinny wypadzik na obiad do Cyrhli:
[attachment=30143] czy to marzec czy listopad?
[attachment=30145] chyba jednak marzec
[attachment=30146] na granicy pór roku
[attachment=30147] znalazł się przysiółek
[attachment=30148] zeszłoroczne owoce
[attachment=30149] czas płynie wraz ze śniegiem
[attachment=30150] a w lesie zima
[attachment=30144] odchodzi przed siebie

Part II "Nudy - popołudnie na Zadnich Górach"
Sobota z Gosia3kiem. Coś tam leciało w telewizji, mówili, że ma padać. E tam, po 14 lądujemy w lesie:
[attachment=30151] przedstawiciel jeleniowatych
[attachment=30152] można panią prosić?
[attachment=30153] pierwsi rycerze wiosny
[attachment=30157] całkiem fajne Tatry
[attachment=30154] panorama z Zadnich Gór na południe
[attachment=30155] też
[attachment=30156] panorama z "Polana Śmierci" na północ
Part III ?Czy stary niedźwiedź mocno śpi??
Niedziela. Dwóch biologów dr mgr inż. Mieciur i dr mgr Mallaidh idzie budzić niedźwiedzia w puszczańskim rezerwacie Beskidu Sądeckiego. W końcu już wiosna, nie?
[attachment=30158] pełno już tego kwiecia
[attachment=30159][attachment=30160] w sercu karpackiej puszczy
[attachment=30161] black hawk down
[attachment=30162] i startujemy
[attachment=30163] Halo, panie niedźwiedź?
[attachment=30164] ups...
[attachment=30165] no to wdepliśmy...
W wyniku przeprowadzonych badań naukowcy stwierdzili: pół d*** sarny zza krzaka, ze dwie wrony, sikorkę, jedną pszczołę, trzy żubry (puszkowe). W oparciu o ową pracę młodzi naukowcy będą się habilitowaćblinkHuhCool.
Czy pracę będziecie bronić w Wielkiej Fatrze ?
Świetny pomysł Łukasz! Tereny piękne, mnogość materiału do badań...spróbujemy! Big Grin
Próbujcie. Tylko pamietajcie, że profesorowie srodzy będą.
Ze swojej strony dodam, że jeszcze widzieliśmy motyla w liczbie sztuk 1 Smile
Następnym razem myślę, że "łowy" będą bardziej udane Smile
Codziennie mam tą wielką przyjemność bycia świadkiem, jak przyroda rozdaje swoje karty w zależnością od pór roku. To niezwykle fascynujące zajęcie, kiedy można zupełnie beztrosko wtargnąć na jej terytorium i bezinwazyjnie dokonywać oględzin zaistniałych zmian. Nie wiem, czy te codzienne spacery po pobliskim lesie, to większa przyjemność dla mnie, czy mojego psiaka? W każdym bądź razie, oboje jesteśmy niezmiernie z nich zadowoleni. Nawet, jeżeli warunki pogodowe popsują nam nieco humory. Polecam wszystkim, którzy tylko mają ku temu okazję.
Panowie! Gratki wielkie za Wasze chęci, a jeszcze większe za fotki. Jest na czym oko zawiesić. ok
Ładne zdjęcia Maciek.
http://www.gorskiswiat.pl/forum/attachme...?aid=30153
Przyjemnie się obserwuje takie początki.
mnie najbardziej rozwalił opis do tego zdjęcia : http://www.gorskiswiat.pl/forum/attachme...?aid=30152 giggle
ehh, nie ma to jak mieszkać blisko kopczyków ok:

Łukasz napisał(a):
Czy pracę będziecie bronić w Wielkiej Fatrze ?

Zgodnie z moją tradycją miesięczną, muszę odnosić się krytycznie do podanej relacji.
Krytyka nr. 4 giggle:
- panowie biolodzy, podane fotografie flory i fauny to sobie możecie wsadzić gdzieś... To wszystko mogę sobie wyfotografować w domu na podwórku. Nawet zdjęcie jelenia było fałszywe. Nie wiem co to za bydle, ale jeleń to nie był,
- jako przedstawicieli "starszyzny" forumowej, że Wam nie jest wstyd budzić misia ze snu zimowego, za karę będziecie na WF budzeni o 4 rano.
Z racji takiej złej relacji będziecie musieli ponownie obronić swoje prace. Temat dla Mieciura - "Możliwość wysadzenia niedźwiedzia polarnego na WF z racji ubytku lodowca na biegunie północnym". Temat dla Mallaidha - "Pożycie seksualne stada jelenia europejskiego w Dolinie Necpalskiej, WF".
W komisji egzaminacyjnej zasiądą osobniki rodziny niedźwiedziowatych z WF (porządnie wnerwionych, że ich niezdyscyplinowani turyści budzili ze snu zimowego). W razie braku odpowiednich osobników, jest ustanowiona rezerwowa komisja z pozostałej hołty forumowej na WF.

Podepnę się tematu Smile

Wielkanocne popołudnie- spacer na Krawców Wierch - wiosna już jest Smile

wspomnienie po zimie
[attachment=30273]

wiosenne słoneczko na Krawculi
[attachment=30274][attachment=30275][attachment=30276]

zwiastuny wiosny
[attachment=30277][attachment=30278][attachment=30279]
Przekierowanie