Górskie Forum Dyskusyjne - Górski Świat

Pełna wersja: pilne!!!!!!!! [poszukiwani chętni na kurs zimowy]
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Moi drodzy, wykruszyły się nam z kursu zimowego dwie osoby i dwie są pilnie poszukiwane. Termin: wieczór 10.04 do wieczora 13.04. Miejsce: Chata przy Zielonym Stawie Kieżmarskim. Nocleg z wyżywieniem zapłacony. Osoby jadące pokryłyby sobie jedynie koszty kursu, czyli 150euro za 3 dni na głowę.
Czy będzie ktoś chętny?
Martuś szkoda że ta informacja tak późno. Ja dopiero co skończyłam zimoy więc na kolejny nie będe się pakować, a szkoda miło by się z wami pochodziło Big Grin
Data kursu minęła, więc napisze tu spokojnie, bez robienia nadziei, że znalazł się chętny. Chociaż nie wiem czy to odpowiednie miejsce.

Chciałem się po prostu dowiedzieć jak taki kurs wygląda i czego się można mniej więcej nauczyć i czy jakiś sprzęt swój trzeba mieć, czy na dobry poczatek nauki dostaje się go od organizatorów?

Dobrze byłoby wiedzieć na wypadek, gdyby mnie naszło na zimowe podróżowanie Smile
Sprzet zapewnia organizator.
Relację Marty znajdziesz w temacie Tatry Słowackie. W dziale pytania i porady masz temat dotyczący kursu zimowego.
Od siebie napiszę tylko, że warto.

unknownman napisał(a):
Chciałem się po prostu dowiedzieć jak taki kurs wygląda i czego się można mniej więcej nauczyć i czy jakiś sprzęt swój trzeba mieć, czy na dobry poczatek nauki dostaje się go od organizatorów?

Unknowman, kursy zimowej turystyki prowadzone są na ogół według pewnego stałego schematu, tzn. w programie są:
*różne sposoby podchodzenia i schodzenia w rakach
*różne sposoby hamowania czekanem/bądź rękami podczas osunięcia się ze stoku - warianty wszelakie, przy różnej pokrywie śnieżnej
*łażenie po lodospadach, stanowiska w lodzie
*krótkie szkolenie lawinowe - szukanie zakopanych plecaków z piepsami, sondowanie, odkopywanie
*teoria odnośnie lawin, zagrożnia itd.
*teoria - wyłażenie i wyciąganie człeka ze szczeliny (do wyciągania wiązaliśmy specjalne ustrojstwoWink )
*no i ogólnie supełki, pętelki i takie tamSmile

Na kursie mogą być specjalnie pod oczekiwania kursantów realizowane różne programy - komuś zależy na lodospadach przede wszystkim, innemu na wyłażeniu ze szczelin. Kwestia oczekiwań.

Tak jak napisał Paaulo - relacja z kursu zamieszczona jest w temacie Tatry Słowackie. Miłej lekturyWink

Oo, widzę że faktycznie warto Smile

To już się kieruję do relacji, dzięki za odpowiedź Smile
Przekierowanie