Górskie Forum Dyskusyjne - Górski Świat

Pełna wersja: Wiosną na górskich szlakach 2009
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Wiosna już, więc zakładam miejsce na relacje z krótkich wiosennych wypadów wzorem lat ubiegłych.

I na początek: Polowanie na wiosnę w okolicach Muszyny.

Tak się złożyło, że miałem dziś sprawę do załatwienia w Muszynie. W południe byłem już wolny i przepiękna wiosenna pogoda zachęciła mnie do spożytkowania następnych kilku godzin na szwędanie się po okolicy. Przeszedłszy się niewielkim, acz uroczym rynkiem skierowałem kroki na wzgórze zamkowe skąd rozpościera się pocztówkowy widok na miasto.

[attachment=20518][attachment=20519][attachment=20520][attachment=20521][attachment=20522][attachment=20523]

Wygrzewam się tam niczym żmija przez dobre pół godziny, po czym postanawiam wdrapać sie na drugą stronę miasteczka, na górę Malnik (625m) w paśmie Gór Leluchowskich (grupa Zimnego i Dubnego). Po drodze nad rzeczką Muszynką strzelam do kaczek żerujących nad wodami Muszynki:

[attachment=20524][attachment=20525]

Żółty szlak z Muszyny prowadzi ciekawą ulicą Ogrodową (na której mieszkał poeta Adam Ziemianin, ten od tekstów SDM-u). Za ostatnimi domostwami, w cieniu sosen skrywa się mały cmentarz żydowski z XIXw.

[attachment=20526][attachment=20527]
Szlak dość ostro wyprowadza mnie na szczyt Malnika tuż przy maszcie przekaźnika, skąd uchachane oczki mają taki widoczek:
[attachment=20528][attachment=20529]
(zamglony jednak, stad marna jakość obrazu)

Szczerze mówiąc, zaskoczyło mnie jak szybko wiosna pożarła śnieg, którego przecież w marcu było naprawdę sporo...Szlak był całkiem zdatny do przejścia suchą nogą (gdyby nie to że mam płytkie, zajechane do granic, dziurawe na podeszwach butykwasny), gdzieniegdzie dogorywały jeszcze kurczące się płaty śniegu:
[attachment=20530][attachment=20531][attachment=20532]

Stacje narciarskie na Jaworzynie Krynickiej (fot.1) i w Szczawniku (okolice szczytu Pustej Wielkiej-fot.2) bronią się przed naporem zieleni, Beskid Niski już dał za wygraną (fot.3)...
[attachment=20533][attachment=20534][attachment=20535]

Góry Leluchowskie, to najdziksza i najbardziej odludna część Beskidu Sądeckiego. Tu, przy granicy ze Słowacją, częściej spotkasz wilka, rysia, jelenia, puchacza czy niedźwiedzia niż człowieka...no właśnie...czyje to ślady? uhm Bo przez moment zrobiło mi się nieswojo....
[attachment=20536][attachment=20537]

Mallaidh napisał(a):
Góry Leluchowskie, to najdziksza i najbardziej odludna część Beskidu Sądeckiego. Tu, przy granicy ze Słowacją, częściej spotkasz wilka, rysia, jelenia, puchacza czy niedźwiedzia niż człowieka...no właśnie...czyje to ślady? uhm Bo przez moment zrobiło mi się nieswojo....

YETI z Leluchowa giggle

Już będą na górce Malnik, coś mnie podkręciło by iść dalej, poszukać więcej oznak wiosny lub leżących w cieniu niczym na polu bitwy zwłok zimy. Ruszyłem więc wgłąb pasma chcąc dotrzeć do skrzyżowania szlaków na zapierającej dech w piersiach wysokości 830m Zmieniłem obiektyw na zoom 55-200 celem postrzelania detali. Na jednej z polan zastanowiło mnie jakieś pomrukiwanie...Dziki? myślę...skradam się po trawskach i stwierdzam, że to żaby w kałuży urządziły sobie małą orgietkę rycząc przy tym wniebogłosy! Big Grin
Zachodzę więc ku bajorkom, a te plusk w odmęty i tyle ich widział kwasny Ooo wy! Myślę sobie...nie puszcze wam tego płazem, wstrętne gadzinyWink! (albo na odwrót Toungue) I...zamieniam się w boćka. Po 10 minutach stania w błocie na jednej nodze udaje mi się zauważyć parkę jak mniemam kumaków górskich. Jednakże coś te kumaki nie kumate bo wcale kum-kum sobie się nie miały, jak widać poniżej:
[attachment=20541][attachment=20540][attachment=20539][attachment=20538]

W końcu przez surową buczynę docieram do szlakowskazów...Dzicz - 2h, JeszczeWiększaDzicz-3h...eee...wracamy...Wink (Oczywiście cały czas niosę na szyi aparat przygotowany by ustrzelić każdą żywą istotę na drodze) Wtem kilka metrów z przodu drogę przebiegają mi łanie. One w las, ja wryty, aparat wisi...Shy Łapię go i dawaj na szczyt małego wzniesienia skąd jeszcze je widać...Już mierzę w ich białe zadki gdy..."Dzień dobry" - truchleję i strzelam Panu Bogu w oknokwasny Spłoszył mnie taki sam amator dzikich wrażeń z aparatem jak ja...Pogadaliśmy chwilę, co kto widział i co komu z kadru zwiało...
Po drodze widzę jeszcze ciekawy okaz floryw fazie pączkowania:
[attachment=20545]
I wzgórze zamkowe z innej perspektywy:
[attachment=20547]
A w dole, nad Muszyną, udało mi się ustrzelić takiego zwierza - chyba z gatunku górołazizkus beskidzkus giggle
[attachment=20542][attachment=20543][attachment=20544]

I jeszcze mapka trasy:
[attachment=20546]
Zdjęcie 1 i 4 to prawie jak Chrystus nad Rio de Janejro, pzdr.

Mallaidh napisał(a):
JOoo wy! Myślę sobie...nie puszcze wam tego płazem, wstrętne gadzinyWink!

Big Grin:DBig Grin

jak zwykle piękne fotki

ja w ten weekend wiosny w górach poszukam.

pozdro

Fajnie, fajnie sobie spacerujesz Wink a powiedz, te Tatry to łokiem lepiej bylo widać co?
Takiemu to dobrze!
Całkiem miły spacerek Toungue a i dokumentacja fotograficzna niczego sobie ok Rolleyes giggle o rechoczących towarzyszach podróży nie wspomnę Toungue
Pachnie wiosną! Big Grin

Mallaidh napisał(a):
Żółty szlak z Muszyny prowadzi ciekawą ulicą Ogrodową (na której mieszkał poeta Adam Ziemianin, ten od tekstów SDM-u). Za ostatnimi domostwami, w cieniu sosen skrywa się mały cmentarz żydowski z XIXw.

he he Ulica Ogrodowa - ehh tam straszy - tam mieszka moja była...

A tak to sie nieźle wydziczyłes po lasach, sam bym tak chciał ! Zdjęcia super, no i jakby nie patrzeć to po nich widać że czas najwyższy powoli chować narty na przyszły sezon...

Fajnie Mallaidh ok Ty miałeś lepiej niż ja. Zagarnąłeś wiosnę pełnymi garściami. Smile Tylko drugi raz uważaj, bo różne stwory chodzą po ziemi.
widać wiosna pełną gębą zawitała już w niektóre rejony Big Grin
Może i ja wybiorę się na poszukiwanie wiosny na szlakach uhm chociaż zima spodobała mi się niesamowicie.

A tego kumaka to chciałeś w księżniczkę przemienić Toungue Przyznaj się próbowałeś, czy może przypadkiem jakąś księżniczkę w kumaka zmieniłeś giggle

żeby nie było to jest tylko żart
Tak, wiosna pełną gębą!Cool
Pablo, moim łokiem było lepiej widać, szklane oko se nie poradziło blink
Edyta, wiesz, że nie pomyślałem o tym? uhm Ale z drugiej strony to może i dobrze, czort wie w jaką heterę by się żabka przemieniła Huh

(Wasze krótkie wiosenne relacje również zapodawajcie w tym wątku)
Superrrr fotki Big Grin

Mallaidh Ty musisz częściej faunę fotografować.... brak słów po prostu Big Grin
Ale fajne opisy i zdjęcia. Maciek, sprawiłeś mi wielką przyjemność. DziękiSmile.

Nie znam Muszyny i okolic tak dobrze. Byłem tam dwukrotnie - raz latem, raz zimą, ale przyznam, że niewiele pamiętam. Sad
Stron: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
Przekierowanie